Palatul Culturii: Deschis Miercuri – Duminică 10-17 | Închis Luni, Marți, Sărbători legale | Închis acum

A A A
Deficiențe de auz
Deficiențe de comunicare
Deficiențe de mobilitate
Vezi toate Expozițiile

Expoziţia „După 300 de ani: Domnitorul Dimitrie Cantemir în imagini, la Palatul Culturii din Iași”

22 nov. 2023 - 15 mart. 2024
Perioada de vizitare a expoziției a fost prelungită până la data de 15 martie 2024.

Complexul Muzeal Național „Moldova” Iași – Muzeul de Istorie a Moldovei și Muzeul de Artă organizează la Palatul Culturii, în perioada 22 noiembrie 2023 – 15 martie 2024, expoziţia „După 300 de ani: Domnitorul Dimitrie Cantemir în imagini, la Palatul Culturii din Iași”.

În cadrul acestui proiect expozițional inedit, conceput sub forma unei călătorii, vizitatorii vor putea releva imagini din plastica românească ale lui Dimitrie Cantemir, ori a fratelui său, Antioh, prezentate sub forma unor „insule”, lucrări ce fac parte din colecțiile de patrimoniu ale celor două muzee. În acest circuit va fi inclus vitraliul din zona scărilor din Palatul Culturii, cu cele trei ferestre ogivale care îl înfățișează pe Petru cel Mare și pe Dimitrie Cantemir în vizita acestora la Biserica „Trei Ierarhi” din Iași.

În continuarea parcursului, vizitatorul este invitat în Sala Voievozilor, pentru a regăsi portretul lui Dimitrie Cantemir prezent în galeria de portrete în formă de medalion circular.

De-a lungul carierei sale sculptorul Ion Irimescu (1903-2005) i-a dedicat domnitorului moldovean o serie de reprezentări plastice, printre care se află și bustul păstrat în colecțiile Parlamentului României. În linia respectivei lucrări se înscrie și capul din bronz expus în Holul Muzeului de Artă, inclus în cadrul acesta expozițional.

Acest eveniment este dedicat împlinirii a 300 de ani de la trecerea în veșnicie a domnitorului cărturar Dimitrie Cantemir, fiind organizat la Palatul Culturii, pe vechiul amplasament al Curților Domnești, acolo unde acesta a prezidat ședințele Divanului și unde s-a întâlnit cu Țarul Petru cel Mare.

Expoziţia va putea fi vizitată în spațiile Muzeului de Istorie a Moldovei, de miercuri până duminică, între orele 10.00 și 17.00.

Conceptul expozițional este realizat de muzeograf dr. Ioan Iațcu.

  • Data: 22 nov. 2023 - 15 mart. 2024
© 2022 Complexul Muzeal Național „Moldova”, Iași. Toate drepturile rezervate.