Palatul Culturii: Deschis Miercuri – Duminică 10-17 | Închis Luni, Marți, Sărbători legale | Închis acum

A A A
Deficiențe de auz
Deficiențe de comunicare
Deficiențe de mobilitate
Vezi toate Expozițiile

Expoziţia – eveniment „Dacia-ultima frontieră a romanității”

Complexul Muzeal Național „Moldova” Iași prin Muzeul de Istorie a Moldovei are onoarea de a participa la expoziția “Dacia-ultima frontieră a romanității”, ce va fi inaugurată în data de 20 noiembrie 2023, ora 15, la Museo Nazionale Romano-Terme di Diocleziano. Acest proiect expozițional de anvergură, menit să ofere o vizibilitate sporită culturii și istoriei României, este inițiat și coordonat de Muzeul Național de Istorie a României, implicând participarea a 47 de instituții de profil din întreaga țară.
Momentul ales pentru organizarea expoziției la Roma a fost determinat de valoroasele și îndelungatele relații dintre România și Italia, de împlinirea a 15 ani de la încheierea Parteneriatului Strategic consolidat între cele două țări, precum și a 150 de ani de la înființarea primei agenții diplomatice a României în Italia.
În acest context publicul este invitat să admire un tezaur cultural de o importanță și o semnificație excepțională pentru popoarele noastre, precum și pentru viitorul nostru comun în Uniunea Europeană.
Complexul Muzeal Național „Moldova” Iași prin Muzeul de Istorie a Moldovei participă la această amplă expoziție cu o selecție de piese foarte valoroase, dintre care amintim o piesă unicat – fusaiola cu scriere runică de la Lețcani, jud. Iași, un tipar din marnă pentru turnarea cruciulițelor, un pumnal akinakis, dar și piese recent intrate în patrimoniul muzeului ieșean, precum colierul bastarnic de la Miroslava sau statueta romană (Venus) de la Perieni.
Cele peste 1000 de artefacte care compun expoziția vorbesc despre zorii culturii și civilizației europene, despre specificul local, dar și despre o lume ce a cunoscut conexiuni complexe.

© 2022 Complexul Muzeal Național „Moldova”, Iași. Toate drepturile rezervate.