Palatul Culturii: Deschis Miercuri – Duminică 10-17 | Închis Luni, Marți, Sărbători legale | Închis acum

A A A
Deficiențe de auz
Deficiențe de comunicare
Deficiențe de mobilitate
slide foto palatul culturii
Din cauza unor lucrări de mentenanță, duminică, 7 iulie 2024, Muzeul Unirii va funcționa după programul: 10.00 - 14.00. Vă mulțumim pentru înțelegere!
DESCOPERĂ

Muzeul Unirii

Muzeul Unirii este situat în centrul orașului, pe strada Lăpușneanu nr. 14, și cuprinde un valoros patrimoniu de istorie modernă. Clădirea muzeului constituie ea însăși, primul și cel mai important exponat de muzeu. Chiar golit de orice mobilier, edificiul constituie un punct de atracție. Pledează în acest sens vechimea construcției, stilul arhitectonic, așezarea în peisajul urban și cu precădere destinul istoric de excepție, casa fiind reședința domnitorului Alexandru Ioan Cuza si a regelui Ferdinand.

Arhitectura clădirii

Clădirea muzeului constituie ea însăși primul și cel mai important exponat de muzeu. Chiar golit de orice mobilier, edificiul constituie un punct de atracție. Pledează în acest sens vechimea construcției, stilul arhitectonic, așezarea în peisajul urban și cu precădere destinul istoric de excepție, casa fiind reședința domnitorului Alexandru Ioan Cuza și a regelui Ferdinand.

Construită la începutul secolului al XIX-lea în stil neoclasic, casa trece, de-a lungul primei jumătăți a secolului al XIX-lea, în proprietatea mai multor familii boierești cunoscute din Moldova: Catargi, Paladi, Cantacuzino-Pașcanu, Ghica.

Între 1859 – 1862, palatul este închiriat pentru a servi drept locuință domnitorului Principatelor Unite, Alexandru Ioan Cuza. Cei patru ani au fost suficienți pentru ca edificiul să rămână în memoria colectivă sub numele de „Palatul Cuza”.

Monument istoric

Timp de peste o jumătate de secol, între 1886 și 1937, clădirea devine proprietatea Societății Creditului Urban din Iași.

În timpul Primului Război Mondial, când Bucureștiul era ocupat de trupele germane, regele Ferdinand Întregitorul și-a stabilit aici cartierul general.

Din anul 1937, edificiul ajunge în posesia statului, este declarat monument istoric și se amenajează la etajul casei, la îndemnul lui Nicolae Iorga, muzeul „Palatul Cuza-Vodă”.

Sub actuala denumire, Muzeul Unirii, deschis la 24 ianuarie 1959, recent restaurat și reamenajat, cuprinde colecții importante privind istoria Unirii Principatelor Române.

Parterul prezintă tematic aspecte ale epocii unirii, precum și un istoric al casei. Printre temele abordate sunt cele ce privesc dubla alegere, oamenii Unirii, politica reformatoare a domnitorului Al.I. Cuza.

Colecții

Etajul este destinat apartamentelor domnești și cuprinde principalele destinații ale locuinței princiare de la jumătatea secolului al XIX-lea: cabinetele de lucru ale Domnitorului și, respectiv, Doamnei Elena Cuza, sufrageria, salonul, camera de biliard, salonul Doamnei, un dormitor.

Patrimoniul muzeului cuprinde o diversitate de piese de o deosebită valoare istorică, memorialistică, documentară, dar și artistică: documente, carte rară, hărți vechi, fotografii, costume, arta decorativă (mobilier, porțelan, argintărie, ceasuri, corpuri de iluminat, covoare) aparținând familiei domnitoare Cuza, dar și aristocrației perioadei. Muzeul deține și o valoroasă colecție de monede vechi și medalii.

Institutia organizează, pe lângă activitățile specifice muzeului, programe de pedagogie muzeală, serate muzicale, simpozioane, congrese, lansări de carte.

REDESCOPERĂ MOMENTUL UNIRII

Planifică-ți vizita la Muzeul Unirii

Muzeul Unirii - mărturie vie a vieților înfăptuitorilor Unirii -
te invită să-i pășești pragul!
Program Muzeul Unirii

Puteți alege ziua, prețul și planul care vi se potrivește cel mai bine. Pentru a face o rezervare pentru o vizită de grup, vă rugăm să ne contactați la tel. +40 232 314 614

Miercuri – Duminică 10:00 – 17:00 (ultimul bilet: 16:30)

Luni Marți Închis

Sărbători legale Închis

ORGANIZEAZĂ-ȚI TIMPUL EFICIENT ȘI​

Achizionează din timp biletele online​

Complexul Muzeal Național „Moldova” Iași pune la dispoziție vizitatorilor mai multe tipuri de bilete sau chiar gratuități. Vizitează acum!

Cum ajungi la noi?​

În spatele muzeului există mai multe parcări cu plată pentru autovehicule. Vă așteptăm!

Transport public

Tramvai: Liniile 1, 3, 6, 7, 8, 13 stația Piața Unirii

Autobuz: Liniile 36, 50 stația Piața Unirii

PRIMITOR ȘI PENTRU PERSOANELE CU DIZABILITĂȚI​

Accesibilitate și incluziune​

Prin diverse proiecte naționale și europene Complexul Muzeul Național Moldova Iași accesează tehnologii care fac accesibil și primitor fiecare muzeu inclusiv pentru persoanele cu diverse dizabilitați.

Pentru a facilita accesul persoanelor cu dizabilități de mobilitate, la intrarea în clădire există o rampă, iar în interiorul clădirii se recomandă utilizarea liftului, pentru a urma traseul expozițional.

Vezi informații

Pentru persoanele cu deficiențe de auz, în fiecare muzeu, pe unul dintre ecranele existente în spațiul expozițional, poate fi accesat ghidajul tradus în limbajul semnelor. Ecranele sunt marcate cu simbolul corespunzător. Suplimentar, la Muzeul Științei și Tehnicii “Ștefan Procopiu” există un dispozitiv experimental realizat în cadrul proiectului ERASMUS+ UNLOCK, care transformă muzica în vibrații.

Vezi informații

Pentru persoanele cu deficiențe de vedere, în zona de intrare există o etichetă în alfabetul Braille, cu informații succinte despre muzeele din Palatul Culturii. Suplimentar, la Muzeul de Artă, în cadrul proiectului Erasmus+ Unlock, au fost realizate trei sisteme de mediere, care transpun imaginile bidimensionale ale unei selecții de trei tablouri în mulaje 3D, însoțite de etichete în Braille, cu informații complementare.

Prin proiectul Erasmus+ A.A.C.CESSIBLE CULTURE, Muzeele din Palatul Culturii deruleaza un proiect pilot de mediere cu ajutorul simbolurilor specifice pentru persoanele cu deficiențe de comunicare.

Vezi informații

ISTORIA PRINDE VIAȚĂ​

Vezi ce expoziții temporare
se desfășoară acum la Muzeul Unirii

Muzeul Unirii este gazdă a numeroase expoziții istorice, memorialistice, documentare, dar și artistice: carte, hărți vechi, fotografii, costume. De asemenea este gazda a numeroase conferințe, evenimente, festivaluri și manifestări artistice.
Ai nevoie de informații suplimentare?​

Contactează-ne​

Gazdele de la Muzeul Unirii îți stau la dispoziție pentru a face vizita ta cât mai plăcută și memorabilă.
Muzeul Unirii
Trimite-ne un mesaj
AVEM NEVOIE DE OPINIA DUMNEAVOASTRĂ!​

Ne puteți ajuta să facem muzeul și mai primitor

Vă invităm să împărtășiți cu noi impresiile dumneavoastră și vom face toate eforturile pentru a ține cont de acestea în activitatea noastră.​
© 2022 Complexul Muzeal Național „Moldova”, Iași. Toate drepturile rezervate.