Palatul Culturii: Deschis Miercuri – Duminică 10-17 | Închis Luni, Marți, Sărbători legale | Închis acum

A A A
Deficiențe de auz
Deficiențe de comunicare
Deficiențe de mobilitate
slide foto palatul culturii
MN_0030-fb_1
IMG_0036-fb_1
previous arrow
next arrow
DESCOPERĂ

Centrul de Cercetare şi Conservare
Restaurare a Patrimoniului Cultural

Centrul de Cercetare şi Conservare-Restaurare a Patrimoniului Cultural s-a înfiinţat ca Laborator zonal de restaurare-conservare în anul 1975, fondatorul său fiind profesorul Dimitrie Vicovanu.

La momentul înfiinţării s-au creat sectoare de restaurare-conservare pentru majoritatea tehnicilor: carte-document, pictură de şevalet, textile, metal, ceramică, porţelan, sticlă, alături de un compartiment de investigaţii fizice, chimice şi biologice, cât şi un laborator foto.

Laboratorul zonal de restaurare-conservare şi-a extins în permanenţă sfera de activităţi, şi-a dezvoltat dotările în echipamente şi aparatură de profil prin derularea unor proiecte de cercetare, a angrenat specialiştii în formarea altor serii de restauratori şi conservatori, cărora le-a revenit răspunderea de a contribui la prezervarea patrimoniului muzeelor din cadrul Complexului Muzeal Naţional „Moldova” Iaşi şi nu numai.

În anul 2002, Laboratorul zonal de restaurare-conservare a devenit Centrul de Conservare şi Restaurare a Patrimoniului Cultural Iaşi, fiind acreditat de Ministerul Culturii, în 2004. A obţinut, în anul 2009, titulatura de Centru de Cercetare şi Conservare -Restaurare a Patrimoniului Cultural, având în vedere implicarea specialiştilor în proiecte naţionale şi internaţionale de cercetare fundamentală şi aplicată, continuând o lungă tradiţie în cercetare, educaţie, formare şi prezervare a valorilor patrimoniului cultural, acordând o atenţie deosebită salvării bunurilor de patrimoniu, documentării şi publicării de proiecte relevante pentru patrimoniu cultural, axate pe o colaborare multidisciplinară.

Specialiști în restaurare

Activitatea specialiştilor din Laboratorul zonal de restaurare-conservare Iaşi şi ulterior a Centrului de Cercetare şi Conservare – Restaurare a Patrimoniului Cultural, acreditaţi ca experţi de Ministerul Culturi, a condus la salvarea unor mari valori culturale din patrimoniul muzeelor ieşene, cât şi a unor piese provenite din săpăturile arheologice de la Cucuteni, Ruginoasa, Centrul istoric al Iaşului, incluse ulterior în categoria Tezaur.

De asemenea, personalul laboratorului a fost implicat în ample acţiuni de restaurare a unor bunuri de patrimoniu din colecţiile unor importante muzee din ţară, ca Muzeul Naţional Peleş, Muzeul Naţional Cotroceni, Muzeul Secuiesc al Ciucului, Muzeul Naţional de Istorie a României, Muzeul Naţional de Artă a României, Muzeul de Istorie şi Arheologie Prahova, Biblioteca Centrală Universitară Iaşi, Biblioteca Academiei Române etc.

Actualmente Centrul de Cercetare şi Conservare – Restaurare a Patrimoniului Cultural din cadrul Complexului Muzeal Naţional „Moldova” Iaşi are în structura sa funcţională: investigaţii fizico-chimice şi biologice, restaurări de ordin arheologic, istoric, artistic, etnografic şi tehnic privind metalele, ceramica, porţelanul, sticla, manuscrisele, cartea veche, documentele pe pergament şi hârtie, textilele, pictura, lemnul şi lemnul policrom, pielea şi blana.

Activitate

Centrul de Cercetare şi Restaurare – Conservare a Patrimoniului Cultural a reuşit pe parcursul a peste patru decenii de activitate în domeniul cercetării, conservării şi restaurării patrimoniului cultural, să implementeze tehnici noi de investigare non-invazivă a artefactelor provenind din colecţii muzeale şi bisericeşti, materiale şi tehnici noi de restaurare şi conservare, precum şi strategii de monitorizare a stării de conservare a obiectelor de patrimoniu.

Principala responsabilitate a Centrului de Cercetare şi Conservare – Restaurare a Patrimoniului Cultural constă în conservarea şi restaurarea colecţiilor Complexului Muzeal Naţional „Moldova” Iaşi, dar şi a unor obiecte de importanţă majoră provenind de la alte muzee naţionale, lăcaşe de cult, biblioteci. Această activitate a Centrului se desfăşoară în strânsă colaborare cu arheologii, muzeografii, conservatorii şi istoricii de artă ai muzeului.

Personalul policalificat al laboratorului are o experienţă bogată în restaurarea, conservarea şi analiza ştiinţifică a artefactelor, expertiza acestora fiind la dispoziţia instituţiilor de stat, a celor private, dar şi a publicului larg.

Colaborări și premii

Centrul de Cercetare şi Conservare – Restaurare colaborează, de asemenea, cu laboratoare de cercetare universitare şi institute de cercetare, cu laboratoare de restaurare – conservare din cadrul altor muzee naţionale sau internaţionale şi comunică îndeaproape cu specialişti de la cele mai prestigioase laboratoare şi institute din Europa

Exemple: Centre de recherche et de restauration des musées de France, Centre de recherche sur la conservation des collections Paris, Institut Royal du Patrimoine Artistique Bruxelles, International Institute for Conservation of Historic and Artistic Works London, European Commission on Preservation and Access.

În perioada 2002-2016, experţii în investigare, restaurare şi conservare ai Centrului de Cercetare şi Conservare – Restaurare a Patrimoniului Cultural au fost implicaţi în desfăşurarea a două proiecte europene şi 15 proiecte naţionale de cercetare fundamentală şi aplicată, au obţinut patru brevete, au publicat peste 10 volume de restaurare-conservare şi au editat din anul 2003, publicaţia bianuală bilingvă Buletinul Centrului de Restaurare-Conservare Iaşi.

Pe lângă proiectele naţionale şi europene, Centrul de Cercetare şi Conservare – Restaurare a Patrimoniului Cultural şi-a extins activitatea de cercetare în domeniul expertizei şi restaurării-conservării patrimoniului cultural prin achiziţionarea unor echipamente ultra-performante şi prin înfiinţarea Centrului de Expertiză pentru Conservarea – Restaurarea Operelor de Artă, propunându-şi astfel: să se alinieze sistemului performant de cercetare european; să abordeze un domeniu de cercetare de interes naţional şi european; să atragă atenţia celor mai buni cercetători şi a celor mai promiţători studenţi doctoranzi în vederea îmbrăţişării carierei de cercetător; să stimuleze cooperarea internaţională.

Cum ajungi la noi?​

Centrul de Cercetare şi Conservare-Restaurare a Patrimoniului Cultural își are sediul în incinta Palatului Culturii Iași. În fața palatului există o parcare cu plată pentru autovehicule. Pentru biciclete există o parcare în laterală. Palatul Culturii din Iași este o clădire monument istoric. Vă rugăm să nu parcați în apropierea zidurilor. Mulțumim!
Transport public
Tramvai: Liniile 1, 9, 13 stația Palatul Culturii

Autobuz: Liniile 28, 41 stația Palatul Culturii

PRIMITOR ȘI PENTRU PERSOANELE CU DIZABILITĂȚI​

Accesibilitate și incluziune​

Prin diverse proiecte naționale și europene Complexul Muzeul Național Moldova Iași accesează tehnologii care fac accesibil și primitor fiecare muzeu inclusiv pentru persoanele cu diverse dizabilitați.

Pentru a facilita accesul persoanelor cu dizabilități de mobilitate, la intrarea în clădire există o rampă, iar în interiorul clădirii se recomandă utilizarea liftului, pentru a urma traseul expozițional.

Vezi informații

Pentru persoanele cu deficiențe de auz, în fiecare muzeu, pe unul dintre ecranele existente în spațiul expozițional, poate fi accesat ghidajul tradus în limbajul semnelor. Ecranele sunt marcate cu simbolul corespunzător. Suplimentar, la Muzeul Științei și Tehnicii “Ștefan Procopiu” există un dispozitiv experimental realizat în cadrul proiectului ERASMUS+ UNLOCK, care transformă muzica în vibrații.

Vezi informații

Pentru persoanele cu deficiențe de vedere, în zona de intrare există o etichetă în alfabetul Braille, cu informații succinte despre muzeele din Palatul Culturii. Suplimentar, la Muzeul de Artă, în cadrul proiectului Erasmus+ Unlock, au fost realizate trei sisteme de mediere, care transpun imaginile bidimensionale ale unei selecții de trei tablouri în mulaje 3D, însoțite de etichete în Braille, cu informații complementare.

Prin proiectul Erasmus+ A.A.C.CESSIBLE CULTURE, Muzeele din Palatul Culturii deruleaza un proiect pilot de mediere cu ajutorul simbolurilor specifice pentru persoanele cu deficiențe de comunicare.

Vezi informații

ISTORIA PRINDE VIAȚĂ​

Vezi ce expoziții temporare
se desfășoară acum la Palatul Culturii

Muzeul de artă este gazdă a numeroase expoziții și vernisaje de pictură, grafică, sculptură și susține artiștii locali contemporani. De asemenea organizează expoziții ce valorifică opere de artă din Patrimoniul Cultural Național.
Ai nevoie de informații suplimentare?​

Contactează-ne​

Gazdele de la Complexul Muzeal Național Moldova Iași îți stau la dispoziție pentru a face vizita ta cât mai plăcută și memorabilă.​
Centrul de Cercetare şi Conservare-Restaurare a Patrimoniului Cultural
Trimite-ne un mesaj
AVEM NEVOIE DE OPINIA DUMNEAVOASTRĂ!​

Ne puteți ajuta să facem muzeul și mai primitor

Vă invităm să împărtășiți cu noi impresiile dumneavoastră și vom face toate eforturile pentru a ține cont de acestea în activitatea noastră.​
© 2022 Complexul Muzeal Național „Moldova”, Iași. Toate drepturile rezervate.