Palatul Culturii: Deschis Miercuri – Duminică 10-17 | Închis Luni, Marți, Sărbători legale | Închis acum

A A A
Deficiențe de auz
Deficiențe de comunicare
Deficiențe de mobilitate
slide foto palatul culturii
DESCOPERĂ

Muzeul de sit arheologic de la Cucuteni

Situată la 10 km de orașul Târgu Frumos, Rezervația Arheologică Cucuteni se află în comuna cu același nume din județul Iaşi. Punctul central de atracție este reprezentat de unul dintre mormintele tumulare princiare geto-dacice din sec IV î. Hr. descoperite pe Dealul Gosan, protejat în cadrul unui muzeu - Muzeul de Sit arheologic de la Cucuteni.

Tezaurul de la Băiceni

Numelele Cucuteni este conectat cu alte două descoperiri de excepție cuprinse în toate sintezele și manualele privitoare la istoria spațiului carpato-danubiano-pontic.​ Prima dintre ele a intrat în istorie sub denumirea de Tezaurul de la Băiceni.

El a fost descoperit la doar câteva sute de metri depărtare de necropola tumulară, pe platoul dealului Laiu și este compus din peste 70 de obiecte de prestigiu aparținând epocii dacice, cu o greutate totală de peste 2,5 kg. Cea de-a doua descoperire celebră în toată lumea face referire la situl eponim al excepționalei culturi eneolitice cu ceramică pictată, de pe dealul Cetățuia, situat în apropiere, descoperit în 1884.

Mormânt getodacic

La începutul deceniului șapte al secolului trecut, în contextul descoperirii tezaurului geto-dacic, arheologii implicați în cercetarea așezării cucuteniene de pe dealul Cetățuia au remarcat existența necropolei tumulare de pe Dealul Gosan. Prima movilă a fost cercetată în anul 1967. 

Structura sa deosebită a determinat realizarea unor investigații sistematice în zonă între anii 1979-1988, perioadă în care au fost cercetaţi încă trei din cei opt tumuli, încă vizibili în 1979. Cu o construcție circulară, realizată din piatră, Tumulul nr. 3 s-a dovedit a fi cel mai mare şi mai bine păstrat din cadrul necropolei. In interiorul său a fost dezvelit un mormânt principal şi trei secundare, toate de incineraţie. Monumentalitatea construcţiei funerare şi inventarul descoperit (deşi doar parțial păstrat), au justificat atribuirea mormântului unei căpetenii locale getice, din secolul IV î. Hr.

Caracterul excepțional al descoperirilor funerare traco-getice de pe dealul Gosan i-a determinat pe arheologii implicați în cercetarea lor, profesori la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, să încerce păstrarea in situ a tumulului cel mai bine conservat. In acest scop, el a fost protejat prin integrarea într-o construcție circulară din piatră naturală, fără piloni centrali, cu acoperiș pe structură metalică, realizată între 1982 și 1984, actualul Muzeu.

Traseu de vizitare

Traseul său de vizitare este circular și se face atât la nivelul de călcare antic, permițând observarea elementelor particulare de construcție ale monumentului funerar (dromos-ul și mantaua de piatră a tumulului), cât și de la un nivel superior. 

De aici, prin șase platforme suspendate, vizitatorii se pot apropia și admira incinta circulară din piatră și mormântul principal.

Pe cele două niveluri este organizată o expoziție permanentă având ca tematică principală prezentarea istoriei locale, din paleolitic până în secolul al XIX-lea, marcându-se cu deosebire descoperirile care au făcut, de-a lungul timpului, faima Cucutenilor, în speță cele preistorice și cele traco-getice, în contextul civilizației cucuteniene și a celei tracice.

Încă de la deschidere, muzeul este subordonat administrativ Muzeului de Istorie a Moldovei din cadrul Complexului Muzeal Național „Moldova” Iași.

DESCOPERĂ VIAȚA COMUNITĂȚILOR ARHAICE

Planifică-ți vizita la Muzeu

Muzeul de sit arheologic de la Cucuteni - construit pentru a proteja o necropolă tumulară getodacică din secolul IV î.H. - te invită să-i pășești pragul!
Program Muzeul de sit arheologic de la Cucuteni

Puteți alege ziua, prețul și planul care vi se potrivește cel mai bine. Pentru a face o rezervare pentru o vizită de grup, vă rugăm să ne contactați direct.

DESCHIS ÎN PERIOADA

01 martie – 29 noiembrie

Miercuri – Duminică 10:00 – 17:00 (ultimul bilet: 16:30)

Luni – Marți Închis

Muzeul este închis pentru public, în perioada 30 noiembrie – 28/29 februarie.

Sărbători legale Închis

PLANIFICĂ VIZITA ȘI

Achizionează din timp biletele online​

Complexul Muzeal Național Moldova Iași pune la dispoziție vizitatorilor mai multe tipuri de bilete sau chiar gratuități. Vizitează acum!

Cum ajungi la noi?​

PRIMITOR ȘI PENTRU PERSOANELE CU DIZABILITĂȚI​

Accesibilitate și incluziune​

Prin diverse proiecte naționale și europene Complexul Muzeul Național Moldova Iași accesează tehnologii care fac accesibil și primitor fiecare muzeu inclusiv pentru persoanele cu diverse dizabilitați.

Pentru a facilita accesul persoanelor cu dizabilități de mobilitate, la intrarea în clădire există o rampă, iar în interiorul clădirii se recomandă utilizarea liftului, pentru a urma traseul expozițional.

Vezi informații

Pentru persoanele cu deficiențe de auz, în fiecare muzeu, pe unul dintre ecranele existente în spațiul expozițional, poate fi accesat ghidajul tradus în limbajul semnelor. Ecranele sunt marcate cu simbolul corespunzător. Suplimentar, la Muzeul Științei și Tehnicii “Ștefan Procopiu” există un dispozitiv experimental realizat în cadrul proiectului ERASMUS+ UNLOCK, care transformă muzica în vibrații.

Vezi informații

Pentru persoanele cu deficiențe de vedere, în zona de intrare există o etichetă în alfabetul Braille, cu informații succinte despre muzeele din Palatul Culturii. Suplimentar, la Muzeul de Artă, în cadrul proiectului Erasmus+ Unlock, au fost realizate trei sisteme de mediere, care transpun imaginile bidimensionale ale unei selecții de trei tablouri în mulaje 3D, însoțite de etichete în Braille, cu informații complementare.

Prin proiectul Erasmus+ A.A.C.CESSIBLE CULTURE, Muzeele din Palatul Culturii deruleaza un proiect pilot de mediere cu ajutorul simbolurilor specifice pentru persoanele cu deficiențe de comunicare.

Vezi informații

ISTORIA PRINDE VIAȚĂ​

Vezi ce expoziții temporare
se desfășoară la muzeu

Muzeul de sit arheologic de la Cucuteni este gazdă a numeroase expoziții și evenimente care pun în valoare cultura Cucuteni, datinile, tradițiile și stilul de viață a comunităților preistorice.
Ai nevoie de informații suplimentare?​

Contactează-ne​

Gazdele de la Muzeul de sit arheologic de la Cucuteni îți stau la dispoziție pentru a face vizita ta cât mai plăcută și memorabilă.
Muzeul de sit arheologic de la Cucuteni
Trimite-ne un mesaj
AVEM NEVOIE DE OPINIA DUMNEAVOASTRĂ!​

Ne puteți ajuta să facem muzeul și mai primitor

Vă invităm să împărtășiți cu noi impresiile dumneavoastră și vom face toate eforturile pentru a ține cont de acestea în activitatea noastră.​
© 2022 Complexul Muzeal Național „Moldova”, Iași. Toate drepturile rezervate.