Palatul Culturii: Deschis Miercuri – Duminică 10-17 | Închis Luni, Marți, Sărbători legale | Închis acum

A A A
Deficiențe de auz
Deficiențe de comunicare
Deficiențe de mobilitate
slide foto palatul culturii
DESCOPERĂ

Muzeul Memorial „Mihail Kogălniceanu”

Muzeul Memorial „Mihail Kogălniceanu”, alături de alte vechi zidiri ieșene care au aparținut familiei Kogălniceanu, este un reper spațio-temporal la care suntem obligați să raportăm „rutele de viață creatoare” ale istoricului, gazetarului, scriitorului, avocatului, omului politic, dar și pe ale omului Mihail Kogălniceanu (1817 - 1891).

Viziune

Personalitate complexă a secolului al XIX-lea, „natura aleasă ce cu greu încap câte două alături într-un veac” (A.D. Xenopol), „acest om genial” a fost un remarcabil orator și diplomat, exponentul generației de ctitori ai României moderne, ale cărui obiective declarate și perseverent urmărite au fost dezvoltarea conștiinței naționale, făurirea statului național, obținerea, recunoașterea și respectarea independenței.

Biografie

Mihail Kogălniceanu a fost aghiotant domnesc pe vremea lui Mihalache Sturdza, director al Teatrului Național din Iasi (alături de V. Alecsandri si C. Negruzzi), fondator și redactor al revistei „Dacia literară”, profesor la Academia Mihăileană, participant la revoluția de la 1848, mare unionist și cel mai important colaborator al lui Alexandru Ioan Cuza,

membru al Divanului Ad-hoc, prim-ministru, ministru de externe, ministru de interne și ministru plenipotențiar al României în Franța. Născut în Iași, la 6 septembrie 1817, a încetat din viata pe 21 iunie 1891, la Paris, iar trupul sau a fost adus în țară și înmormântat în cavoul familiei aflat în Cimitirul Eternitatea din Iași.

Restaurare

Casa care găzduiește azi Muzeul Memorial „Mihail Kogălniceanu” i-a avut oaspeți de seama pe pașoptiștii C. Negri, V. Alecsandri, Al. Russo, dar și pe domnii Mihail Sturdza și Grigore Alexandru Ghica. Tot aici se afla Mihail Kogălniceanu când a primit vestea alegerii lui Alexandru Ioan Cuza drept candidat la tronul Moldovei și tot aici a fost găzduit principele Carol în aprilie 1869, la cea de a cincea sa vizită făcută la Iași.

In timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial, casa a suportat serioase deteriorari. Intre anii 1946-1948, in urma demersurilor profesorului universitar Gheorghe Baileanu, care era presedintele Epitropiei Institutelor Scolare, au fost refacute integral cladirile din incinta proprietatii, iar casa a fost reconstruita pastrandu-i-se forma originala. In anul 1955 casa a fost declarata monument istoric, prin efortul sustinut al aceluiasi profesor Gheorghe Baileanu.

Începând cu data de 4 martie 2012, Muzeul Memorial ”Mihail Kogălniceanu” este redeschis pentru public.

DESCOPERĂ VIAȚA MARILOR PERSONALITĂȚI PAȘOPTISTE

Planifică-ți vizita la Muzeu

Casa muzeu memorial - martoră la făurirea statului național și la dobândirea independenței - te invită să-i pășești pragul!
Program Muzeul Memorial „Mihail Kogălniceanu”

Puteți alege ziua, prețul și planul care vi se potrivește cel mai bine. Pentru a face o rezervare pentru o vizită de grup, vă rugăm să ne contactați la tel. +40 232 258 422.

Marți – Sâmbătă 10:00 – 17:00 (ultimul bilet: 16:30)

Duminică – Luni Închis

Sărbători legale Închis

ORGANIZEAZĂ-ȚI TIMPUL EFICIENT ȘI​

Achizionează din timp biletele online​

Complexul Muzeal Național Moldova Iași pune la dispoziție vizitatorilor mai multe tipuri de bilete sau chiar gratuități. Vizitează acum!

Cum ajungi la noi?​

Muzeul Memorial „Mihail Kogălniceanu” este o clădire monument istoric.

Transport public

Autobuz: Liniile 20, 41, 43C,  46

PRIMITOR ȘI PENTRU PERSOANELE CU DIZABILITĂȚI​

Accesibilitate și incluziune​

Prin diverse proiecte naționale și europene Complexul Muzeal Național „Moldova” Iași accesează tehnologii care fac accesibil și primitor fiecare muzeu inclusiv pentru persoanele cu diverse dizabilități.

Pentru a facilita accesul persoanelor cu dizabilități de mobilitate, la intrarea în clădire există o rampă.

Vezi informații

Pentru persoanele cu deficiențe de auz, în fiecare muzeu, pe unul dintre ecranele existente în spațiul expozițional, poate fi accesat ghidajul tradus în limbajul semnelor. Ecranele sunt marcate cu simbolul corespunzător. Suplimentar, la Muzeul Științei și Tehnicii “Ștefan Procopiu” există un dispozitiv experimental realizat în cadrul proiectului ERASMUS+ UNLOCK, care transformă muzica în vibrații.

Vezi informații

Pentru persoanele cu deficiențe de vedere, în zona de intrare există o etichetă în alfabetul Braille, cu informații succinte despre muzeele din Palatul Culturii. Suplimentar, la Muzeul de Artă, în cadrul proiectului Erasmus+ Unlock, au fost realizate trei sisteme de mediere, care transpun imaginile bidimensionale ale unei selecții de trei tablouri în mulaje 3D, însoțite de etichete în Braille, cu informații complementare.

Prin proiectul Erasmus+ A.A.C.CESSIBLE CULTURE, Muzeele din Palatul Culturii deruleaza un proiect pilot de mediere cu ajutorul simbolurilor specifice pentru persoanele cu deficiențe de comunicare.

Vezi informații

ISTORIA PRINDE VIAȚĂ​

Vezi ce expoziții temporare
se desfășoară acum

Muzeul Memorial "Mihail Kogălniceanu" este gazdă a numeroase expoziții de istorie, documente, și obiecte memoriale, valorificând Patrimoniul Cultural Național.
Ai nevoie de informații suplimentare?​

Contactează-ne​

Gazdele de la Muzeul Memorial „Mihail Kogălniceanu" îți stau la dispoziție pentru a face vizita ta cât mai plăcută și memorabilă.
Muzeul Memorial „Mihail Kogălniceanu”
Trimite-ne un mesaj
AVEM NEVOIE DE OPINIA DUMNEAVOASTRĂ!​

Ne puteți ajuta să facem muzeul și mai primitor

Vă invităm să împărtășiți cu noi impresiile dumneavoastră și vom face toate eforturile pentru a ține cont de acestea în activitatea noastră.​
© 2022 Complexul Muzeal Național „Moldova”, Iași. Toate drepturile rezervate.