Palatul Culturii: Deschis Miercuri – Duminică 10-17 | Închis Luni, Marți, Sărbători legale | Deschis acum

A A A
Deficiențe de auz
Deficiențe de comunicare
Deficiențe de mobilitate
Vezi toate Expozițiile

„The (Future) Last Supper”, Instalație semnată de Doru Nuță

27 feb. 2020 - 14 iun. 2020
UPDATE Instalația semnată de Doru Nuță va putea fi admirată la Muzeul de Artă până pe 14 iunie 2020.

 

Muzeul de Artă din cadrul Complexului Muzeal Național „Moldova” Iași organizează, în perioada 27 februarie – 14 iunie 2020, expoziția „The (Future) Last Supper”, care prezintă o instalație semnată de artistul Doru Nuță. Vernisajul acestei expoziții prezentată publicului ieșean va avea loc joi, 27 februarie 2020, ora 17.00, la Palatul Culturii, în spațiile Muzeului de Artă. Curator dr. Cristina Simion, Tiny Griffon Gallery Nürnberg, Germania.

Acest proiect artistic ilustrează într-o manieră alegorică situația actuală a Uniunii Europene, invitând vizitatorii-participanți să gândească și să discute despre soluții posibile pentru actualele provocări sociale, economice și culturale ale spațiului european.

Instalația, formată din 12 panouri, înalte de 250 cm (pictate cu portrete ale tinerilor europeni, fiecare stea din steagul Uniunii Europene fiind simbolizată de un panou, și aranjate în jurul unei mese simbolice, recreează scena Cinei cea de Taină cu cei 12 apostoli. Analogia permite publicului să realizeze paralele între implicațiile morale ale scenei biblice și deciziile de care depinde viitorul Europei ca spațiu comun în toate sensurile – de la habitat, la tradiții culturale. Piesa centrală a instalației se află pe masa goală – heringul roșu, o metaforă care, în expresia originară, în engleză (“to throw a red herring”), înseamnă a conduce pe o pistă greșită. În spatele iluziei unei comunități armonice, este evidentă răceala, sugerată atât de cadrul sever și minimalist, cât și de poziționarea portretelor la o înălțime stânjenitoare în raport cu privitorul.
The (Future) Last Supper, cel mai recent proiect al artistului multidisciplinar Doru Nuță, a fost prezentat deja în 2019 în Galeria de artă a ICR Berlin. De la Iași, își va continua periplul european și va fi prezentat în deschiderea Festivalului Internațional Douzelage din Skofja Loka, Slovenia.

Doru Nuță (n. 1971 la București, România) locuiește și lucrează în Nürnberg. După absolvirea Facultății de Arte Plastice a Universității Naționale de Arte din București, în 1997, cu un masterat în sculptură, a devenit artist independent.
O selecție a expozițiilor sale personale din ultimii ani: «Doppelte Leidenschaft», pictură și sculptură, Spitzweed Kulturscheune Roßtal (2018); «Inside-Out», pictură și sculptură, Tiny Griffon Gallery Nürnberg (2017); «The H’art of Doru Nuță», pictură și sculptură, Glade Gallery, The Woodlands, Texas, USA (2015); DORU NUȚĂ, sculptură, Biblioteca Națională, Belgrad, Serbia (2014); «Adam și Eva», pictură și sculptură, ArtMonaco 13, Monte Carlo, Monaco (2013); «Armonie», Palilula Cultural Center, Belgrad, Serbia (2012); «Artpuntamento», Kaufleuten Hof, Zürich, Elveția.

  • Data: 27 feb. 2020 - 14 iun. 2020
  • Locație:Muzeul de Artă
© 2022 Complexul Muzeal Național „Moldova”, Iași. Toate drepturile rezervate.