Palatul Culturii: Deschis Miercuri – Duminică 10-17 | Închis Luni, Marți, Sărbători legale | Închis acum

A A A
Deficiențe de auz
Deficiențe de comunicare
Deficiențe de mobilitate
Vezi toate Expozițiile

EXPOZIŢIA „PIESE DE EXCEPȚIE DIN COLECȚIILE MUZEULUI DE ISTORIE A MOLDOVEI: TEZAURUL DE LA RĂDUCĂNENI”

26 feb. 2020 - 20 mai 2020

Complexul Muzeal Național „Moldova” Iași anunță inaugurarea unei serii de micro-expoziții organizate sub titulatura „Piese de excepție din colecțiile Muzeului de Istorie a Moldovei”, la Palatul Culturii din Iași. Acestea vor aduce în atenția publicului obiecte de mare valoare, unele celebre, altele mai puțin cunoscute, sau chiar neexpuse vreodată în ultimii 30 de ani, ce provin din colecțiile tuturor muzeelor aflate în componența Muzeului de Istorie a Moldovei, inclusiv de la Muzeul Unirii, Muzeul Memorial „Mihail Kogălniceanu” din Iași și Muzeul Memorial „Alexandru Ioan Cuza” de la Ruginoasa.

Prima expoziție din această serie aduce în atenția vizitatorilor tezaurul de obiecte de podoabă și monede de la Răducăneni, datat la finalul mileniului I d. Hr. și care constituie una dintre cele mai importante descoperiri arheologice realizate în zona de la răsărit de Carpați în a doua jumătate a secolului al XX-lea.
Compus în prezent din 59 de piese, tezaurul a fost descoperit în 1969 și a urmat un traseu sinuos până când a intrat, în 1978, în colecțiile muzeului. Majoritatea pieselor sunt realizate din argint și constituie obiecte de podoabă și accesorii vestimentare (cercei, pandantive, mărgele, brățări și aplice). Alături de ele s-au păstrat patru mici lingouri și șapte monede arabe (dirhemi), emise în secolul VIII d. Hr., toate din același material.
Tezaurul de la Răducăneni reprezintă o descoperire specială în arealul de la nordul Dunării, pe de o parte datorită valorii sale istorice – deoarece documentează atât legăturile cu lumea arabă cât și cu cea bizantină -, iar pe de altă parte prin valoarea artistică a podoabelor tezaurizate, care reflectă gusturile elitelor locale, alimentate de negustorii din epocă.

Expoziția va fi deschisă în spațiile Muzeului de Istorie a Moldovei de la Palatul Culturii, în perioada 28 februarie – 28 mai 2020, fiind accesibilă între orele 10.00 – 17.00 (de marți până duminică; accesul ultimului vizitator la 16.30).

  • Data: 26 feb. 2020 - 20 mai 2020
  • Locație:Muzeul de Istorie a Moldovei
© 2022 Complexul Muzeal Național „Moldova”, Iași. Toate drepturile rezervate.