Palatul Culturii: Deschis Miercuri – Duminică 10-17 | Închis Luni, Marți, Sărbători legale | Închis acum

A A A
Deficiențe de auz
Deficiențe de comunicare
Deficiențe de mobilitate
Vezi toate Expozițiile

„Piese de excepție din colecțiile Muzeului de Istorie a Moldovei”: „Cufărul pentru joben al lui Mihail Kogălniceanu”

24 mart. 2021 - 05 iul. 2021

Complexul Muzeal Național „Moldova” Iași continuă seria micro-expozițiilor „Piese de excepție din colecțiile Muzeului de Istorie a Moldovei”, cu o temă ce îl aduce în prim plan pe marele om politic Mihail Kogălniceanu, în contextul împlinirii a 130 de ani de la trecerea în Eternitate a marelui om politic.

Astfel, în perioada 25 martie – 24 iunie 2021, la Palatul Culturii din Iași, sub genericul „Conu’ Mihalache și moda pariziană”, publicul va putea admira un cufăr pentru joben, o piesă ce a aparținut lui Mihail Kogălniceanu, și care acum face parte din colecțiile Muzeului Memorial „Mihail Kogălniceanu”.
UPDATE Micro-expoziția „Cufărul pentru joben al lui Mihail Kogălniceanu” a fost prelungită până pe 5 iulie 2021. 
Această cutie pentru pălării, tip „portbagaj pentru călătorie”, este confecționată din lemn îmbrăcat în piele de crocodil. Capacul său este prevăzut cu un mâner din piele pe care este ștanțat numele producătorului și adresa atelierului: „A. DELION, PARIS, 21*23 PASSAGE JOUFFROY”. De altfel, acest „port-bagaj” este într-o bună stare, păstrând și ornamentele din alamă, originale, lipsindu-i doar cheia pentru încuietoare. Interiorul cutiei este capitonat cu o pânză pe care se află inscripționat, pe unul dintre pereți, BREVETÉ S.G.D.G. Expresia înseamnă „Breveté Sans Garantie Du Gouvernement”, legea din Franța anului 1844 stipulând că brevetele trebuie emise „fără garanție guvernamentală”.
Pălărierul Delion și asociatul său, Caron, deschiseseră un magazin de pălării și accesorii pentru acestea în 1847, odată cu inaugurarea celebrului Passage Jouffroy. După cum ne indică inscripționarea inițialelor sale, MK, pe capacul cutiei, diplomatul român făcea parte din clientela loială a acestui atelier faimos pentru eleganța pălăriei de mătase numită joben.

Micro-expoziția va putea fi vizitată în spațiile Muzeului de Istorie a Moldovei, cu biletul aferent acestuia, fiind accesibilă între orele 10.00-17.00 (de marți până duminică; accesul ultimului vizitator la 16.30), cu respectarea normelor sanitare impuse în această perioadă.

  • Data: 24 mart. 2021 - 05 iul. 2021
  • Locație:Palatul Culturii Iasi, Muzeul de Istorie a Moldovei
© 2022 Complexul Muzeal Național „Moldova”, Iași. Toate drepturile rezervate.