Palatul Culturii: Deschis Miercuri – Duminică 10-17 | Închis Luni, Marți, Sărbători legale | Închis acum

A A A
Deficiențe de auz
Deficiențe de comunicare
Deficiențe de mobilitate
Vezi toate Expozițiile

„Fenomenul” tezaurizării în epoca bronzului. Depozitul de la Ulmi – Liteni

29 iun. 2022 - 19 sept. 2022

Complexul Muzeal Național „Moldova” Iași continuă seria micro-expozițiilor „Piese de excepție din colecțiile Muzeului de Istorie a Moldovei”, prezentând vizitatorilor, în perioada 21 iunie 2022 – 19 septembrie 2022, la Palatului Culturii din Iași, un depozit de bronzuri descoperit în anul 1957 în localitatea Ulmi-Liteni (astăzi Liteni, com. Belcești, jud. Iași).

Atribuit perioadei Bronzului târziu, într-o etapă corespunzătoare civilizației Noua (secolele XIV-XII a. Chr.), depozitul este alcătuit din mai multe piese cu rol utilitar (seceră, celt, cuțit, pumnal, dăltițe) dar și din câteva obiecte de podoabă (pandantive, verigi, brățară, mărgele) realizate din bronz sau din pastă sticloasă.

Fie că sunt formate dintr-un singur tip de piesă sau conțin mai multe tipuri de obiecte (cum este și cazul de la Ulmi-Liteni), depozitele de bronzuri reprezintă un fenomen caracteristic epocii bronzului și începutului epocii fierului nu doar pentru spațiul românesc, ci și pentru un areal foarte vast. Motivele care stau la baza „tezaurizării” anumitor categorii de obiecte nu sunt cunoscute cu exactitate. Cele mai multe descoperiri de acest fel au un caracter votiv, care, cel mai probabil, este determinat de o motivație de ordin religios, dar nu este exclusă nici posibilitatea unor practici sociale complexe.

Micro-expoziția „Fenomenul” tezaurizării în epoca bronzului. Depozitul de la Ulmi-Liteni poate fi vizitată în spațiile Muzeului de Istorie a Moldovei, cu biletul aferent acestuia, de marți până duminică, între orele 10.00 – 17.00 (accesul ultimului vizitator la ora 16.30).

  • Data: 29 iun. 2022 - 19 sept. 2022
  • Locație:Muzeul de Istorie a Moldovei
© 2022 Complexul Muzeal Național „Moldova”, Iași. Toate drepturile rezervate.