Palatul Culturii: Deschis Miercuri – Duminică 10-17 | Închis Luni, Marți, Sărbători legale | Închis acum

A A A
Deficiențe de auz
Deficiențe de comunicare
Deficiențe de mobilitate
Vezi toate Expozițiile

Expoziția în aer liber „Comorile Cracoviei”

09 sept. 2020 - 08 oct. 2020

Opere de artă și arhitectură, monumente impunătoare, atmosfera de neuitat a pieței din Cracovia sunt semne distinctive ale orașului Cracovia, unul dintre cele mai frumoase orașe din Polonia, pe care publicul le poate descoperi vizitând expoziția „Comorile Cracoviei”, prezentată până pe 8 octombrie 2020, pe gardul Muzeului Unirii din Iași.

Cracovia este unul dintre cele mai vechi centre universitare europene, oraș al poeților, scriitorilor și artiștilor, fiind, în Evul Mediu, una dintre cele mai importante metropole din Europa Centrală. Cosmopolit, multicultural, deschis inspirațiilor din afara țării, acesta a rămas, totuși, cel mai polonez oraș din Polonia.
Expoziția poate fi o cheie pentru a înțelege fenomenul popularității Cracoviei în rândul turiștilor din întreaga lume. Pe planșele expoziției sunt prezentate 90 de comori ale orașului – opere de artă și arhitectură, monumente și exemple de patrimoniu nematerial, care permit urmărirea istoriei metropolei încă din Evul Mediu timpuriu, prin dezvoltarea orașului în vremurile lui Cazimir cel Mare, a dinastiei Jagiellone și a epocii renascentiste, parcurs ce arată dimensiunea decăderii în perioada potopului suedez, a împărților Poloniei și ocupației germane din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.
Planșele conduc privitorii în vremurile primului oraș socialist din Polonia, până în zilele noastre, când, după transformarea politică, Cracovia trăiește o perioadă de dezvoltare spectaculoasă, îmbinând în mod creativ prezentul cu moștenirea bogată a istoriei sale de peste o mie de ani.
Iașul și Cracovia, două centre culturale și universitare importante, au avut legături apropiate timp de secole. Răscrucea secolelor XVI-XVII a fost marcată de o creștere a influenței poloneze pe teritoriile românești de astăzi, în special datorită lui Jeremy Mochyła, care a fost întronat în anul 1595, ajutat fiind de hatmanul polonez Jan Zamojski. Toate cele patru fiice ale lui Mochyła s-au căsătorit cu polonezi, pecetluind astfel legăturile dintre cele două țări. La curtea lui Jeremy Mochyła au slujit și mulți polonezi, iar garnizoana poloneză din Iași număra aproximativ 3.000 de oameni.
În secolele următoare, un rol semnificativ l-a avut Uniunea pentru Emigrări din Polonia (1866-1871), care avea filiale în București, Iași și Pașcani. Ulterior, partea de nord-est a României a rămas una dintre cele mai populare regiuni, în care au locuit emigranții polonezi.

  • Data: 09 sept. 2020 - 08 oct. 2020
  • Locație:Muzeul Unirii
© 2022 Complexul Muzeal Național „Moldova”, Iași. Toate drepturile rezervate.