Palatul Culturii: Deschis Miercuri – Duminică 10-17 | Închis Luni, Marți, Sărbători legale | Închis acum

A A A
Deficiențe de auz
Deficiențe de comunicare
Deficiențe de mobilitate
Back to all Post

Palatul Culturii din Iași inclus pe harta instituțiilor vizitate în cadrul proiectului de lobby cultural „Muzeele contează!”

12 iulie 2021 – 31 decembrie 2021

Proiectul de lobby cultural al Rețelei Naționale a Muzeelor din România continuă cu vizita domnului deputat Ionuț Vulpescu, vicepreședinte al Comisiei pentru cultură, arte, mijloace de informare în masă din Camera Deputaților.

Palatul Culturii din Iași – sediul Complexului Muzeal Național „Moldova” a fost inclus pe harta instituțiilor muzeale vizitate de personalități politice, în cadrul proiectului de lobby cultural „Muzeele contează!”, demarat de Rețeaua Națională a Muzeelor din România (RNMR).

Timp de două zile, domnul Ionuț Vulpescu, fost ministru al Culturii (între 17 decembrie 2014 și 17 noiembrie 2015 și, respectiv, între 4 ianuarie și 29 iunie 2017) a fost invitat să se alăture, ca voluntar, specialiștilor de la Muzeul de Istorie a Moldovei, Muzeul Etnografic al Moldovei, Centrul de Cercetare şi Conservare-Restaurare a Patrimoniului Cultural din cadrul Complexului Muzeal Național „Moldova” Iași.

Inedit pentru România, Proiectul de lobby cultural „Muzeele contează!” reunește lideri politici de marcă, care au răspuns invitației de a participa la stagii de o zi în muzee aflate pe tot teritoriul țării. Indiferent de apartenența politică, lideri ai partidelor aflate fie la guvernare fie în opoziție au ocazia de a cunoaște astfel mai îndeaproape nu doar instituțiile de cultură ci și oamenii care asigură funcționarea acestora. Se urmărește ca, prin înțelegerea complexității muncii de gestionare și expunerea a patrimoniului, factorii de decizie din România să perceapă nu numai valoarea culturală și educativă a muzeelor, ci și pe cea socială și economică esențială pentru societate.

Mai multe informații despre acest proiect: www.muzee.org

Modelul acestor acțiuni de advocacy este testat deja cu succes în alte state europene. Prima dată au fost implementate astfel de proiecte în Olanda, în 2012, după ce industria muzeală a acestei țări s-a trezit într-o stare de criză din cauza reducerilor economice majore. Asociația Muzeelor din Olanda a organizat campania ”More Than Worth It” pentru a oferi politicienilor posibilitatea de a dobândi cunoștințe despre rolurile și funcțiile muzeelor. Din 2018, Network of European Museum Organisations pregătește stagii pentru politicieni europeni și pentru actorii-cheie interesați preluând modelele olandez și finladez. Este rândul României de a determina factorii politici să înțeleagă potențialul sectorului muzeal și de a-l susține.

Add Your Comment

© 2022 Complexul Muzeal Național „Moldova”, Iași. Toate drepturile rezervate.