Palatul Culturii: Deschis Miercuri – Duminică 10-17 | Închis Luni, Marți, Sărbători legale | Închis acum

A A A
Deficiențe de auz
Deficiențe de comunicare
Deficiențe de mobilitate
Back to all Post

IN MEMORIAM PAUL IANCU

18 septembrie 2017 – 31 decembrie 2017

„Muzeografia ieșeană pierde un profesionist, dar Cerul câștigă un suflet aparte”

Complexul Muzeal Național „Moldova” Iași deplânge dispariția colegului muzeograf Paul Iancu, stins din viață duminică, 17 septembrie 2017. Personalitate culturală a orașului Hârlău, Paul Iancu a fost angajat al Complexului Muzeal Național „Moldova” Iași încă din iunie 1990, iar în ultimii ani s-a dedicat activității Muzeului Viei și Vinului, întemeiat în 2006, în cadrul Muzeului Etnografic al Moldovei.

Colegii de la Muzeul Etnografic al Moldovei, despre întâlnirea cu Paul Iancu:


„Ca să cunoști un om trebuie să mănânci un car de sare cu el” – glăsuiește un vechi proverb. Există însă situații în viață când de la prima întâlnire cu un om realizezi că parcă îl cunoști de multă vreme.
Așa a fost, acum un deceniu și ceva, întâlnirea noastră, a celor care slujim Muzeul Etnografic al Moldovei din Iași, cu Paul Iancu, muzeograful, dar mai ales omul care întruchipa omenia și rostul temeinic al lucrurilor la Muzeul Viei și Vinului din Hârlău. Muzeul de pe malul Bahluiului este o ctitorie comună, dar acest muzeu poartă încă de la întemeierea sa din 2006 și va purta mereu pecetea inconfundabilă a Domnului Iancu (așa cum, cu drag, ne adresam colegului nostru…), omul atât de pasionat de profesia sa, omul de cultură dăruit întru-totul studierii și promovării plaiurilor natale, spiritul înalt ce a fost și va rămâne mereu viu în sufletele noastre!
Publicul care a avut privilegiul de a descoperi fascinanta lume a satului arhaic românesc ascultându-l pe muzeograful Paul Iancu știe bine că aceste cuvinte au acoperirea necesară. Muzeografia ieșeană pierde un profesionist, dar Cerul câștigă un suflet aparte; Muzeul Viei și Vinului rămâne orfan, iar golul lăsat de Paul Iancu nu știm dacă va mai putea fi vreodată umplut așa cum se cuvine. Dumnezeu să-l ierte și să-l odinească în pacea Sa pe bunul nostru coleg!

Muzeul Etnografic al Moldovei, cu sediul în Palatul Culturii, va fi închis marți, 19 septembrie 2017.

Fișiere atașate:

Paul Iancu

Add Your Comment

© 2022 Complexul Muzeal Național „Moldova”, Iași. Toate drepturile rezervate.