Palatul Culturii: Deschis Miercuri – Duminică 10-17 | Închis Luni, Marți, Sărbători legale | Închis acum

A A A
Deficiențe de auz
Deficiențe de comunicare
Deficiențe de mobilitate
Back to all Post

Expoziţie – eveniment la Palatul Culturii: Capodopere ale graficii lui Albrecht Dürer (1471-1528)

16 octombrie 2015 – 07 decembrie 2015

Complexul Muzeal Național ”Moldova” Iași, în parteneriat cu Centrul Cultural German Iaşi şi Societatea Merkur Plus Consulting and Training, organizează, în perioada 20 octombrie – 6 decembrie 2015, expoziţia – eveniment „Capodopere ale graficii lui Albrecht Dürer (1471-1528)”, la Palatul Culturii, deschis doar parţial şi special pentru această ocazie unică.

Cunoscut cu precădere ca desenator şi gravor german, Albrecht Dürer s-a impus şi ca pictor şi teoretician al artei, fiind printre primii maeştri preocupaţi de peisaje, de geometrie, de corpul uman şi, cu precădere, de perspectivă, pe care practic a transformat-o în standard. Originar din Nüremberg, Dürer a călătorit în Italia dar şi în Olanda, spaţii culturale care şi-au pus amprenta asupra creaţiei sale, care include aproximativ 2000 de desene, 250 gravuri în lemn, peste 100 de gravuri în cupru, peste 70 de picturi, dar şi 3 cărţi de teorie.

Organizată la parter, în aripa vestică a Palatului Culturii, cu acces dinspre Pizzeria Domnească, expoziţia reuneşte 3 gravuri de secolul al XVI-lea („Sfânta Treime”, „Biciuirea lui Iisus” şi „Punerea în mormânt”) şi 108 stampe ale lui Albrecht Dürer, imprimate de Amand – Durand, printr-o tehnică prezentată de acesta la Societatea Franceză de Fotografie în 1867, numită heliografie pe oţel şi pe cupru, care permitea o redare de mare fineţe. Amand-Durand a fost ilustratorul ales de Georges Duplessis, conservator al Cabinetului de Stampe al Bibliotecii Naţionale a Franţei, pentru diferite opere precum Le livre de bijouterie, par René Boyvin,… ; reproduit en fac-similé par M. Amand-Durand; notice par Georges Duplessis (1876) şi, mai ales, Oeuvre de Albert Dürer reproduit et publié par Armand-Durand, texte de G. Duplessis (1877).

Vernisajul va avea loc marţi, 20 octombrie, cu începere de la ora 17.00, la Palatul Culturii, în prezenţa d-lui Thomas Emmerling, proprietarul colecţiei.

Add Your Comment

© 2022 Complexul Muzeal Național „Moldova”, Iași. Toate drepturile rezervate.