Palatul Culturii: Deschis Miercuri – Duminică 10-17 | Închis Luni, Marți, Sărbători legale | Închis acum

A A A
Deficiențe de auz
Deficiențe de comunicare
Deficiențe de mobilitate
Vezi toate Expozițiile

„Suvenir din Paris”, o nouă micro-expoziție din seria „Piese de excepție din colecțiile Muzeului de Istorie a Moldovei”

25 mai 2020 - 30 aug. 2020

Complexul Muzeal Național „Moldova” Iași continuă seria micro-expozițiilor „Piese de excepție din colecțiile Muzeului de Istorie a Moldovei”, aducând în atenția vizitatorilor, în perioada 26 mai – 30 august 2020, la Palatul Culturii din Iași, o selecție de piese cu valoare deosebită, reunite sub titlul „Suvenir din Paris”. Acestea realizează o conexiune directă între Iași și Paris, în anul 1889, când în capitala Franței s-a desfășurat Expoziţia Universală, eveniment consacrat inaugurării unuia dintre cele mai importante simboluri ale Europei: Turnul Eiffel.

Vizitatorii vor putea admira în această micro-expoziție o farfurie decorativă, ce provine din descoperirile arheologice prilejuite de modernizarea urbanistică a orașului Iaşi din perioada comunistă, și care a fost realizată în Franța, în serie mică, special pentru a marca Expoziția Universală de la Paris, din anul 1889.

Farfuria are o valoare deosebită, numărându-se printre puținele piese de acest tip păstrate până astăzi. Aceasta a fost procurată, cel mai probabil, cu ocazia unei vizite întreprinse la Paris, fie de către un participant ieşean, reprezentant oficial din partea ţării la evenimentul internațional, fie de către un expozant la pavilioanele româneşti.

De la respectivul eveniment, Muzeul de Istorie a Moldovei deţine şi albumul cu fotografii de la Pavilionul României, amenajat la Paris. Pe prima pagină, se păstrează autograful prinţului George Bibescu, preşedintele Comitetului român, din textul căruia aflăm că albumul a fost dăruit generalului Ion Emanuel Florescu (1819 – 1891). Într-una dintre fotografii, a fost imortalizată intrarea în pavilionul României; pe laterala porticului arcuit apare menţionat şi numele oraşului Iaşi.

Micro-expoziția „Piese de excepție din colecțiile Muzeului de Istorie a Moldovei: Suvenir din Paris” va putea fi vizitată în spațiile Muzeului de Istorie a Moldovei, cu biletul aferent acestuia, fiind accesibilă între orele 10.00 – 17.00 (de marți până duminică; accesul ultimului vizitator la 16.30).

  • Data: 25 mai 2020 - 30 aug. 2020
  • Locație:Muzeul de Istorie a Moldovei
© 2022 Complexul Muzeal Național „Moldova”, Iași. Toate drepturile rezervate.