Palatul Culturii: Deschis Miercuri – Duminică 10-17 | Închis Luni, Marți, Sărbători legale | Deschis acum
Lucrarea alegorică „Unirea Principatelor” este un obiect de patrimoniu important din colecțiile Muzeului Unirii din Iași care a fost selectat pentru a fi prezentat în cadrul unei noi micro-expoziții din seria „Piese de excepție din colecțiile Muzeului de Istorie a Moldovei”, în contextul împlinirii a 165 de ani de la înfăptuirea acestui act istoric fundamental.
„Unirea Principatelor” este o piesă valoroasă ce constituie mărturie artistică asupra stării de spirit a românilor privind realizarea idealului de unitate națională la jumătatea secolului al XIX-lea. Autoarea sa este Elena Polihroniade, doamnă de onoare a principesei Elena Cuza.
Obiectul se înscrie în curentul artistic de la jumătatea secolului al XIX-lea, care avea ca scop sprijinirea și răspândirea ideilor de unitate națională. Tema alegorică a unirii celor două țări române a cunoscut manifestări în diverse domenii artistice. Ea fost prezentă și în lucrările unor artiști plastici precum Gheorghe Tattarescu, Theodor Aman, Nicolae Grigorescu.
Inspirați de programul ideologic de sprijinire a idealului național trasat de Gheorghe Asachi, pictorii folosesc litografia ca mijloc facil de difuzare a ideilor unioniste prin imagini apologetice, mobilizatoare.
Educată în spiritul timpului său, în care un loc important în instrucția feminină îl aveau desenul și lucrul de mână, Elena Polihroniade realizează această piesă, pe care o și semnează lateral stânga jos. Cu mare probabilitate, lucrarea a fost inspirată de litografia realizată de pictorul Petre Alexandrescu în anul 1856.
Realizată pe suport de mătase, îmbinând mai multe tehnici de lucru (broderie, pictură, aplicații de paiete și mărgele), lucrarea prezintă în registrul central două femei îmbrăcate în costume populare simbolizând Moldova și Valahia, alături de un înger protector cu aripile deschise. În partea de jos a acestei construcții simbolice se află reprezentată una dintre stemele Principatelor Unite. Anumite elemente (aripile îngerului, coroana princiară) sunt decorate cu paiete aurii și mărgele, iar chipurile personajelor sunt pictate.
Întreg tabloul este înconjurat de un brâu brodat, reprezentat în dreapta de frunze de acant, iar în stânga de laur.
Micro-expoziția va putea fi vizitată în perioada 14 martie – 9 iunie 2024, la Palatul Culturii, în spațiile Muzeului de Istorie a Moldovei, cu biletul aferent acestuia, fiind accesibilă între orele 10.00 și 17.00 (de miercuri până duminică; accesul ultimului vizitator la ora 16.30).