Palatul Culturii: Deschis Miercuri – Duminică 10-17 | Închis Luni, Marți, Sărbători legale | Închis acum

A A A
Deficiențe de auz
Deficiențe de comunicare
Deficiențe de mobilitate
Vezi toate Expozițiile

Expoziția „Suveniruri din capitala de altădată. Obiecte ale diplomaților români în patrimoniul cultural ieșean”

05 dec. 2019 - 31 ian. 2020

Complexul Muzeal Național „Moldova” Iași – Muzeul de Istorie a Moldovei vă invită să vizitați, la Muzeul Unirii din Iași, în perioada 6 decembrie 2019 – 31 ianuarie 2020, expoziția „Suveniruri din capitala de altădată. Obiecte ale diplomaților români în patrimoniul cultural ieșean”, ce reunește piese și documente din patrimoniul muzeelor Complexului Muzeal Național „Moldova” Iași, al Serviciului Județean Iași al Arhivelor Naționale și al Bibliotecii Centrale Universitare „Mihai Eminescu” Iași.

Expoziția este vernisată cu prilejul Colocviului „Diplomația românească. Istorii culturale și sociale, patrimoniu, trasee ale memoriei”, organizat în zilele de 6 – 7 decembrie 2019, de Muzeul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, în colaborare cu Facultatea de Istorie a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași.

Tot la Muzeul Unirii, va fi vernisată cu această ocazie și expoziția „Mărturii ale eleganței: Costumul diplomatic românesc”, realizată de Unitatea Arhive Diplomatice a Ministerului Afacerilor Externe.
Fostă capitală de război între 1916 – 1918, Iașul a găzduit Ministerul Afacerilor Externe, diplomați români și străini, a format, prin Universitate și instituțiile sale educaționale și culturale, o întreagă elită, care a acționat apoi în serviciul extern al statului. Mulți dintre diplomații născuți la Iași sau formați aici, precum Mihail Kogălniceanu, Nicolae Calimachi-Catargi, Nicolae Mișu sau Nicolae Țimiraș au întors, cu generozitate, orașului o parte din zestrea personală. Alteori, familiile lor au considerat că e mai bine pentru posteritate ca mărturii ale prezenței părinților și bunicilor în diplomația românească să fie donate arhivelor, muzeelor, bibliotecilor.

Expoziția „Suveniruri din capitala de altădată. Obiecte ale diplomaților români în patrimoniul cultural ieșean” încearcă să valorifice aceste mărturii ale vremii, rămase sau donate instituțiilor de cultură ieșene, și să recompună, în parte, un univers social și privat al diplomației române. Informațiile vor fi completate de fotografii și documente diplomatice, reunite de Unitatea Arhive Diplomatice a Ministerului Afacerilor Externe în expoziția „Mărturii ale eleganței: Costumul diplomatic românesc”.

Vernisajul celor două expoziții va avea loc vineri, 6 decembrie 2019, ora 17.00, la Muzeul Unirii din Iași, str. Lăpușneanu nr. 14.

Vă așteptăm cu drag!

  • Data: 05 dec. 2019 - 31 ian. 2020
  • Locație:Muzeul Unirii
© 2022 Complexul Muzeal Național „Moldova”, Iași. Toate drepturile rezervate.