Palatul Culturii: Deschis Miercuri – Duminică 10-17 | Închis Luni, Marți, Sărbători legale | Închis acum

A A A
Deficiențe de auz
Deficiențe de comunicare
Deficiențe de mobilitate
Vezi toate Expozițiile

Expoziţia – eveniment „Nicolae Iorga – 150 de ani de la naștere”

13 iul. 2023 - 28 ian. 2024
ACTUALIZARE: Perioada de vizitare a expoziției a fost prelungită până la data de 28 ianuarie 2024 (inclusiv). 

Complexul Muzeal Național „Moldova” Iași – Muzeul de Istorie a Moldovei – Muzeul Memorial „Mihail Kogălniceanu” vă invită să vizitați, la Palatul Culturii, în perioada 13 iulie 2023 – 7 ianuarie 2024, expoziţia – eveniment „Nicolae Iorga – 150 de ani de la naștere”, un proiect inițiat de Muzeul Național de Istorie a României și realizat în parteneriat cu Institutul de Istorie „Nicolae Iorga” al Academiei Române, Arhivele Diplomatice ale Ministerului Afacerilor Externe și Arhivele Naționale Iași.

Grație acestei colaborări, personalitatea marelui istoric va fi prezentată publicului prin intermediul unui demers expozițional ce are la bază piese din Colecția „Iorga-Pippidi”, donate Muzeului Național de Istorie a României, de către prof. univ. dr. Andrei Pippidi, nepotul lui Nicolae Iorga, și intrate astfel în patrimoniul național.

Colecția „Iorga-Pippidi” este formată din piese excepționale, care au fost pentru prima data valorificate expozițional în anul 2022: actul de naștere al marelui istoric, actele de studii primare, gimnaziale, diplomele de licențiat și doctor; câteva dintre cele mai importante diplome de Doctor Honoris Causa acordate de marile universități ale Europei, precum și brevetele și medaliile primite de către Nicolae Iorga de-a lungul vieții: Ordinul Carol I în grad de Colan și Marele Colan al Ordinului Ferdinand I; Ordinul Legiunea de Onoare, în grad de Mare Cruce, Franța; Ordinul Mântuitorului, în grad de Mare Cruce, Grecia; Ordinul Coroana Italiei, în grad de Mare Cruce; Ordinul Vytautas cel Mare, în grad de Mare Cruce, Lituania; Ordinul Sfântul Iacob al Spadei, în grad de Mare Cruce, Spania și multe altele. De asemenea, sunt expuse documente și fotografii cu autograf primite de către marele istoric de la Familia Regală a României – de la regina Maria, principele și apoi regele Carol al II-lea, principesa Mărioara și principesa Elena.

Alături de piese vestimentare și obiecte personale ale marelui savant, la Palatul Culturii vor fi expuse documente și fotografii care arată legăturile familiei Iorga cu orașul Iași, precum „Scrisoarea de mulțumire a profesorilor Școlii de Belle Arte din Iași adresată lui Nicolae Iorga pentru transformarea acesteia în Academia de Belle Arte”, din 1931”, dar și ordinul „Polonia Restituta” și insigna comemorativă a Corpului 2 Polonez Kaniow, alături de Marea Cruce a ordinului Orania-Nassau, Olanda. De asemenea, expoziția include documente și fotografii, unele  inedite, din patrimoniul Muzeului de Istorie a Moldovei, care atestă prezența și activitatea lui Nicolae Iorga la Iași.

Vernisajul expoziției va avea loc joi 13 iulie 2023, ora 13.00, la Palatul Culturii din Iași.

Expoziția este curatoriată de dr. Cristina Păiușan-Nuică, cercetător științific în cadrul Muzeului Național de Istorie a României, alături de dr. Alexandru Bădescu, șeful Secției Patrimoniu  din cadrul instituției menționate, coordonarea evenimentului de la Iași fiind asigurată de Mihaela Tudose, muzeograf la Muzeul Memorial „Mihail Kogălniceanu” și dr. Ilie Cornel Constantin, director adjunct al Muzeului Național de Istorie a României.

Restaurarea bunurilor de patrimoniu aflate în expunere a fost realizată de experți ai Muzeului Național de Istorie a României: Cristina Petcu, Bogdan-Dumitru Mladin, Cătălin Burtea, Paul Popa, Alexandru Dozsa, Sergiu Popescu și Cristina Moșoiu.

  • Data: 13 iul. 2023 - 28 ian. 2024
  • Locație:Palatul Culturii, Muzeul de Istorie a Moldovei
  • Curator:dr. Cristina Păiușan-Nuică
© 2022 Complexul Muzeal Național „Moldova”, Iași. Toate drepturile rezervate.
În perioada 24 decembrie 2024 - 8 ianuarie 2025,  muzeele vor funcționa conform programului standard de vizitare:

Marți – sâmbătă, orele 10.00 – 17.00 (sărbători legale - închis): Muzeul Memorial „Mihail Kogălniceanu” Iași; Muzeul „Poni – Cernătescu” Iași;

Miercuri – duminică, orele 10.00 – 17.00 (sărbători legale - închis): Palatul Culturii; Muzeul Unirii; Palatul „Alexandru Ioan Cuza” Ruginoasa; Muzeul Viei și Vinului Hârlău.

ANUNȚ: Parcarea din fața Palatului Culturii va fi închisă în perioada 30 decembrie 2024, ora 06.00 – 1 ianuarie 2025, ora 06.00. Anunțul: aici

This will close in 30 seconds