Palatul Culturii: Deschis Miercuri – Duminică 10-17 | Închis Luni, Marți, Sărbători legale | Închis acum

A A A
Deficiențe de auz
Deficiențe de comunicare
Deficiențe de mobilitate
Vezi toate Expozițiile

Expoziția de grafică ISTORIA

01 aug. 2018 - 31 aug. 2018

Muzeul de Artă din cadrul Complexului Muzeal Național „Moldova” Iași organizează, la Palatul Culturii, în perioada 3 – 31 august 2018, expoziția I s t o r i a. Vernisajul va avea loc vineri, 3 august 2018, ora 18.00, în prezența criticului de artă dr. Petru Bejan și a istoricului dr. Sorin Iftimi. Curator: Mihail Voicu, muzeograf. Anul 2018 este anul în care România celebrează 100 de ani de la marea Unire, dar este în acelaşi timp şi anul European al Patrimoniului Cultural, fiind un bun prilej pentru Muzeul de Artă din Iaşi de a-şi valorifica colecţiile, de a le etala şi promova publicului larg.

Tema expoziţiei din acest an este una, pe cât de generoasă, pe atât de incitantă – I s t o r i a – pe simezele muzeului reunindu-se peste 50 de lucrări din colecţia de stampe, lucrări semnate de nume sonore ale graficii româneşti din perioada anilor ’60 – ’80 ai secolului trecut: Geta Brătescu, Suzana Fântânariu, Wanda Mihuleac, Ileana Micodin, Ethel Lucacs-Băiaş, Ala Popa-Jalea, Simona Runcan, Alma Rusescu, Marcel Chirnoagă, Mircia Dumitrescu, Ion Panaitescu, Nicolae Săftoiu, Nistor Coita, George Leolea ş.a.

Prin intermediul imagistic ce rezidă din tocmai alăturarea şi îmbinarea tuturor tehnicilor tradiţionale ale gravurii, expoziţia încearcă, urmând desigur firul cronologic, o incursiune în istoria foarte complexă, ca evoluţie, desfăşurare şi contradicţii, a poporului român, dar mai ales urmăreşte viziunile foarte diferite, ca interpretare stilistică, ale artiştilor menţionaţi, într-o anumită perioadă în care cultura, în general, şi mai ales grafica, în special, avea un caracter militant, mobilizator.

Întrucât sloganul anului European al Patrimoniului Cultural – 2018 este „Patrimoniul nostru, la confluenţa dintre trecut şi viitor”, am inclus în expozitie şi o selecţie de 25 de lucrări semnate de studenţii şi masteranzii secţiei de Grafică din cadrul Universitatii Naționale de Arte „George Enescu” din Iaşi, lucrări ce au ca temă principală anul 1918, dar şi „Iaşul, capitală de război”. Sunt, de asemenea, şi în cazul de faţă, viziuni diferite, moderne din punct de vedere al conceptului, finalizate în mare parte tot prin intermediul tehnicilor tradiţionale şi care, în ansamblu, încearcă un dialog peste timp, cu generaţia artiştilor deja consacraţi, a căror lucrări îmbogățesc patrimoniul Muzeului de Artă din Iaşi.

  • Data: 01 aug. 2018 - 31 aug. 2018
  • Locație:Palatul Culturii Iași
© 2022 Complexul Muzeal Național „Moldova”, Iași. Toate drepturile rezervate.