Palatul Culturii: Deschis Miercuri – Duminică 10-17 | Închis Luni, Marți, Sărbători legale | Închis acum

A A A
Deficiențe de auz
Deficiențe de comunicare
Deficiențe de mobilitate
Vezi toate Expozițiile

Expoziţia „100 de ani în IMAGINI TACTILE”, la Palatul Culturii din Iași

27 nov. 2018 - 09 dec. 2018

Miercuri, 28 noiembrie, ora 12.00, vă invităm să participați la vernisajul expoziţiei „100 de ani în Imagini Tactile” – o istorie în relief, accesibilizată pentru nevăzători. Evenimentul este organizat de Complexul Muzeal Național „Moldova\”, în parteneriat cu Asociaţia pentru Dezvoltare Urbană (ADU).

Expoziţia constă într-o serie de imagini istorice, realizate prin tehnici specifice de reinterpretare a formelor şi printate în relief pe o hârtie specială, corelate cu descrieri ce pot fi uşor accesate prin telefonul mobil.

În planșe tactile, cu descrieri disponibile pe telefonul mobil, sunt prezentate personalități și momente cheie ale istoriei României. La baza realizării imaginilor tactile stau tehnici specifice de interpretare a pozelor, prin care se obţin desene stilizate, reliefate apoi pentru a fi „citite” de persoanele nevăzătoare. În egală măsură, publicul văzător va descoperi o modalitate inedită de a se raporta la istoria naţională.

Proiectul „Imagini Tactile”, derulat de Asociaţia pentru Dezvoltare Urbană, în parteneriat cu Centrul de Consultanță Istorică şi co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național, pune bazele primei biblioteci virtuale de imagini accesibilizate pentru persoanele cu deficienţe de vedere din România. Scopul final al proiectului este ca prin asocierea imaginilor tactile cu descrierile audio, să se „traducă” o parte din istoria vizuală şi a patrimoniului ţării noastre într-o formă accesibilă persoanelor cu deficienţe de vedere.

Atât imaginile prezente în expoziţie, cât şi multe altele realizate în cadrul proiectului IMAGINI TACTILE/ „România în imagini – Cum se văd 100 de ani de la Marea Unire” pot fi descărcate gratuit de pe platforma online www.imaginitactile.ro, pot fi printate şi reliefate prin mijloace la îndemâna fiecăruia (seringă cu aracet, reliefare prin apăsare etc.).

Expoziția va putea fi vizitată la Palatul Culturii din Iași, în spațiul Muzeului de Artă (etajul I), până pe 9 decembrie 2018.

Vă aşteptăm cu drag!

Imagini: http://bit.ly/FotoImaginiTactile
* sau imagini de pe www.imaginitactile.ro
Copyright © 2018 Asociatia pentru Dezvoltare Urbana, All rights reserved.

  • Data: 27 nov. 2018 - 09 dec. 2018
  • Locație:Muzeul de Artă
© 2022 Complexul Muzeal Național „Moldova”, Iași. Toate drepturile rezervate.