Palatul Culturii: Deschis Miercuri – Duminică 10-17 | Închis Luni, Marți, Sărbători legale | Deschis acum
Palatul Culturii: Deschis Miercuri – Duminică 10-17 | Închis Luni, Marți, Sărbători legale | Deschis acum
„Ne dorim ca muzeele să fie accesibile și atractive pentru un public cât mai numeros. De aceea, încurajăm astfel de inițiative de mediere, menite să ducă activitatea culturală cât mai aproape de oameni, să le dea motive pentru a (re)veni la muzeu”, afirmă Andrei Apreotesei, managerul Complexului Muzeal Național „Moldova” Iași.
Reziliența culturală este conceptul în jurul căruia sunt concentrate prezentările ce vor fi susținute de specialiști din țară dar și din străinătate, declinând tematici precum prezervarea patrimoniului, rolul coeziunii sociale în menținerea identității culturale, atitudini reziliente vs practici adaptative în fața schimbării, colectarea amintirilor despre perioada anterioară situației critice, folosirea exprimării artistice ca instrument de reziliență pentru păstrarea identității culturale. Cercetători, muzeografi, mediatori culturali vor aborda acest concept relativ nou, ce se referă la capacitatea unei comunități de a face față unor evenimente adverse, păstrându-și în același timp specificitatea culturală.
„Ne propunem ca prin această conferință să evidențiem necesitatea dezvoltării conceptului de mediere culturală și a creării unei profesii recunoscute, cea a mediatorului cultural, și în spațiul românesc, aliniindu-ne astfel practicilor din mari muzee europene”, subliniază Coralia Costaș, inițiatoarea manifestării.
Vă așteptăm la cea de-a treia ediție a conferinței „MediCult”, care se va desfășura în format hibrid, miercuri, 23 octombrie, în intervalul orar 10.00 – 17.00, și joi, 24 octombrie, între orele 9.30 și 15.00, pentru a încuraja schimbul de bune practici și experiențe profesionale între specialiști.
Programul evenimentului poate fi consultat în documentul alăturat: Program MediCult3_2024