Palatul Culturii: Deschis Miercuri – Duminică 10-17 | Închis Luni, Marți, Sărbători legale | Deschis acum
Palatul Culturii: Deschis Miercuri – Duminică 10-17 | Închis Luni, Marți, Sărbători legale | Deschis acum
Debutul acestor concerte va avea loc Marți, 9 aprilie 2024, ora 19.00 în Holul de Onoare al Palatului Culturii și îi va avea în prim-plan pe Emil Vișenescu (la clarinet) și Daniel Dascălu (la pian).
Biletele online pot fi achiziționate de pe site-ul organizatorului principal:
Concert la Palat: Emil Vișenescu și Daniel Dascălu
Emil Vișenescu – clarinet
Născut la București, la 10 martie 1969, Emil Vișenescu a studiat la Universitatea Națională de Muzică sub îndrumarea lui Ioan Cudalbu și a lui Valeriu Bărbuceanu. Din 1993, este membru al Orchestrei Filarmonicii “George Enescu” din București. A absolvit numeroase cursuri de specializare, sub îndrumarea clarinetiștilor Stephan Korody – Kreuzer, Walter Boeykens, Karl Leister, Andrew Marriner, Joszeph Balogh și Aurelian Octav Popa. În perioada 2000-2002 a studiat cu Ernesto Molinari, la Universitatea de Muzică din Berna-Biel, obținând diploma de solist. Măiestria sa a fost apreciată de-a lungul timpului, prin acordarea mai multor premii. Emil Vișenescu este un artist activ al scenei naționale și internaționale, susținând o serie de concerte și recitaluri atât în calitate de solist, cât și ca membru al unor ansambluri. Ca solist, a interpretat alături de prestigioase orchestre din țară ( Iași, Timișoara, Bacău, Ploiești, Brașov, Craiova, Satu-Mare, Râmnicu Vâlcea, Sibiu, Târgoviște, Giurgiu, Constanța) și din străinătate (Biel, Berna, Dresda). Emil Vișenescu este clarinetistul căruia i-au fost dedicate mai multe lucrări pentru clarinet solo, concerte și lucrări concertante de către compozitori importanți precum Dan Dediu, Doina Rotaru, Adrian Iorgulescu, Carmen Cârneci, Diana Rotaru, Felicia Donceanu, Adrian Enescu, George Balint, Sabin Păuza. De 25 de ani, ca membru al trio-ului “Mosaic”, interpretează pe diverse scene din România, Belgia, Franța și Elveția.
Emil Vișenescu a fost invitat ca membru al juriului concursurilor Marțian Negrea – Ploiești, Jeunesses Musicales – București și Gheorghe Dima – Cluj, a predat în cadrul Cursurilor Internaționale de Vară de la Breaza, Sighișoara, Bistrița, Cisnădie și Brașov. În 2006, 2016 și 2018 a fost invitat să susțină recitaluri, workshop și cursuri de specializare în clarinet de către Academia de Muzică și Dans din Ierusalim. În 2006 și 2014, Emil Vișenescu a fost solist al Orchestrei Naționale Radio din România, în cadrul Festivalului Internațional de Muzică Contemporană, București. A făcut înregistrări pentru Radiodifuziunea Română și Televiziunea Română și a susținut recitaluri de clarinet ca invitat al festivalurilor S.I.M.N. și Meridian. Începând cu anul 2002, predă clarinetul la Universitatea Națională de Muzică București, iar în anul 2011 a obținut titlul de Doctor în Muzică acordat de aceeași instituție. Emil Vișenescu și-a completat studiile cu cele post-doctorale și Master în dirijat orchestră, urmate la clasa domnului prof. univ. dr. Dumitru Goia, deasemenea la UNMB. În noua postură, a susținut concerte cu orchestrele simfonice ale filarmonicilor din Pitești, Brașov, Ploiești, Craiova, Chișinău, cu orchestra Concerto a UNMB și cu orchestra de cameră Ionel Perlea, al cărei fondator este.
Daniel Dascălu – pian
Pianistul Daniel Dascălu a susținut recitaluri pe scene din București, Iași, Brașov, Cluj, Constanța, Sibiu și a cântat alături de orchestrele Filarmonicii Oltenia din Craiova, Mihail Jora din Bacău, Filarmonicii de Stat din Botoșani precum și la Ateneul Român, sub bagheta dirijorului Bogdan Vodă, în cadrul tradiționalului Festival Chei al Universității Naționale de Muzică din București. De asemenea, a susținut numeroase recitaluri în străinătate: Viena (Arnold Schönberg Center, Gesellschaft für Musiktheater, MDW), Salzburg (Mozarteum), München (Philharmonie am Gasteig), Brescia (Museo Diocesano), Split, Dresda (Dreikönigskirche).
Pasionat de muzica de cameră, Daniel Dascălu a cântat în ansambluri camerale la Ateneul Român, la Palatul Șutu din București dar și la Iași, în cadrul Festivalului Internațional Classix, precum și în Suedia – Aurora Music Festival (Mariestad) și Grecia – International Kalamata Music Days.
Daniel a obținut premii și distincții la concursuri naționale și internaționale, printre care Premiul al II-lea la Concursul Internațional Suzana Szörenyi, în 2016, secțiunea Pian Duo – 4 mâini alături de Iulian Ochescu și Premiul al III-lea, în 2017, secțiunea Duo cameral liric-dramatic, alături soprana Florina Ilie, Premiul I la Concursul Național Mihail Jora (2014), Mențiunea de onoare la Vigo International Piano Competition (2021), Premiul special al Uniunii de Creație Interpretativă din România (2017), Premiul Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România (2013).
Daniel Dascălu este absolvent al Universității de Muzică din Viena, clasa de pian a profesorului Martin Hughes. Este licențiat al Universității Naționale de Muzică din București, clasa prof. univ. dr. Dana Borșan, sub îndrumarea căreia, în februarie 2021, Daniel a obținut titlul de Doctor în Muzică.
Preocupat de măiestria interpretativă, Daniel Dascălu a participat la sesiuni de masterclass cu renumiți pianiști precum Klaus Hellwig, Peter Donohoe, Henri Sigfridsson, Roberto Plano, Andreas Frölich. În prezent, urmează studii postgraduale la Universitatea de Muzică din Viena, la clasa de muzică de cameră a profesorului Stefan Mendl.
Din octombrie 2021 este lector universitar titular al Universității Naționale de Muzică din București.