Palatul Culturii: Deschis Miercuri – Duminică 10-17 | Închis Luni, Marți, Sărbători legale | Închis acum

A A A
Deficiențe de auz
Deficiențe de comunicare
Deficiențe de mobilitate
Back to all Post

Prima dronă înregistrată oficial în România pentru cercetare a fost utilizată în campania arheologică de la Scânteia

17 august 2016 – 31 august 2020

Prima dronă înregistrată oficial în România în scopuri de cercetare a fost folosită la realizarea campaniei arheologice de la Scânteia, jud. Iași, derulată în perioada 18 iulie – 17 august 2016, pe situl cucutenian de pe Dealul Bodești, de către o echipă mixtă, româno-germană.
 

Echipa de cercetători din Germania, de la Universitatea Friedrich-Alexander din Erlangen-Nürnberg, Institutul de Pre- și Protoistorie din Erlangen, coordonată de prof. dr. Doris Mischka, a înregistrat la Autoritatea Aeronautică Civilă Română drona pe care a folosit-o în cadrul proiectului ”Arheologia Peisajului și a Habitatului în Estul României”. Cu ajutorul acesteia și al altor echipamente de ultimă generație, au fost prospectate stațiuni arheologice din județele Iași, Neamț, Suceava, Bacău și Vaslui.

Pe situl de la Scânteia cei 12 cercetători din Germania au lucrat, continuând o colaborare anterioară, împreună cu specialiști de la Institutul de Arheologie al Academiei Române (coordonați de dr. Cornelia-Magda Lazarovici), de la Complexul Muzeal Național ”Moldova” Iași (arheolog dr. Senica Țurcanu, șef al Muzeului de Istorie a Moldovei, și restauratorii Arina Hușleag și Ligia Teodor de la Centrul de Restaurare și Conservare a Patrimoniului Cultural, Departamentul Ceramică), descoperirile rezultate din săpăturile de la Scânteia urmând a intra în patrimoniul Muzeului de Istorie a Moldovei.

Cu ajutorul prospecțiunilor realizate în cadrul acestui proiect, s-a putut descoperi o locuință cucuteniană veche de aproximativ 6000 de ani, care are o amprentă la sol considerabilă și care, așa cum indică vestigiile descoperite, avusese și etaj. Printre descoperirile remarcabile ale acestei campanii se numără o statuetă antropomorfă, care prin maniera de modelare este unică în spațiul cucutenian.

La rugămintea preotului din localitatea Scânteia, cu ajutorul investigațiilor geomagnetice, echipa din Germania a identificat nu departe de Scânteia, în localitatea Sasova, ruinele unei biserici de acum două secole, despre existența căreia exista o tradiție orală în zonă.

Imagini pe facebook.com/ Complexul Muzeal National “Moldova” Iasi – Palatul Culturii

Drona

Add Your Comment

© 2022 Complexul Muzeal Național „Moldova”, Iași. Toate drepturile rezervate.
În perioada 24 decembrie 2024 - 8 ianuarie 2025,  muzeele vor funcționa conform următorului program de vizitare:

Palatul Culturii; Muzeul Unirii; Palatul „Alexandru Ioan Cuza” Ruginoasa; Muzeul Viei și Vinului Hârlău: 27-29 decembrie 2024 și 3-5 ianuarie 2025, între orele 10.00 – 17.00 

Muzeul Memorial „Mihail Kogălniceanu” Iași și Muzeul „Poni – Cernătescu” Iași: 27, 28 decembrie 2024 și 3, 4 ianuarie 2025, între orele 10.00 - 17.00.

ANUNȚ: Parcarea din fața Palatului Culturii va fi închisă în perioada 30 decembrie 2024, ora 06.00 – 1 ianuarie 2025, ora 06.00. Anunțul: aici

This will close in 30 seconds