Palatul Culturii: Deschis Miercuri – Duminică 10-17 | Închis Luni, Marți, Sărbători legale | Închis acum
slide foto palatul culturii
DESCOPERĂ
Muzeul Unirii
Muzeul Unirii este situat în centrul orașului, pe strada Lăpușneanu nr. 14, și cuprinde un valoros patrimoniu de istorie modernă. Clădirea muzeului constituie ea însăși, primul și cel mai important exponat de muzeu. Chiar golit de orice mobilier, edificiul constituie un punct de atracție. Pledează în acest sens vechimea construcției, stilul arhitectonic, așezarea în peisajul urban și cu precădere destinul istoric de excepție, casa fiind reședința domnitorului Alexandru Ioan Cuza si a regelui Ferdinand.
Arhitectura clădirii
Clădirea muzeului constituie ea însăși primul și cel mai important exponat de muzeu. Chiar golit de orice mobilier, edificiul constituie un punct de atracție. Pledează în acest sens vechimea construcției, stilul arhitectonic, așezarea în peisajul urban și cu precădere destinul istoric de excepție, casa fiind reședința domnitorului Alexandru Ioan Cuza și a regelui Ferdinand.
Construită la începutul secolului al XIX-lea în stil neoclasic, casa trece, de-a lungul primei jumătăți a secolului al XIX-lea, în proprietatea mai multor familii boierești cunoscute din Moldova: Catargi, Paladi, Cantacuzino-Pașcanu, Ghica.
Între 1859 – 1862, palatul este închiriat pentru a servi drept locuință domnitorului Principatelor Unite, Alexandru Ioan Cuza. Cei patru ani au fost suficienți pentru ca edificiul să rămână în memoria colectivă sub numele de „Palatul Cuza”.
Monument istoric
Timp de peste o jumătate de secol, între 1886 și 1937, clădirea devine proprietatea Societății Creditului Urban din Iași.
În timpul Primului Război Mondial, când Bucureștiul era ocupat de trupele germane, regele Ferdinand Întregitorul și-a stabilit aici cartierul general.
Din anul 1937, edificiul ajunge în posesia statului, este declarat monument istoric și se amenajează la etajul casei, la îndemnul lui Nicolae Iorga, muzeul „Palatul Cuza-Vodă”.
Sub actuala denumire, Muzeul Unirii, deschis la 24 ianuarie 1959, recent restaurat și reamenajat, cuprinde colecții importante privind istoria Unirii Principatelor Române.
Parterul prezintă tematic aspecte ale epocii unirii, precum și un istoric al casei. Printre temele abordate sunt cele ce privesc dubla alegere, oamenii Unirii, politica reformatoare a domnitorului Al.I. Cuza.
Colecții
Etajul este destinat apartamentelor domnești și cuprinde principalele destinații ale locuinței princiare de la jumătatea secolului al XIX-lea: cabinetele de lucru ale Domnitorului și, respectiv, Doamnei Elena Cuza, sufrageria, salonul, camera de biliard, salonul Doamnei, un dormitor.
Patrimoniul muzeului cuprinde o diversitate de piese de o deosebită valoare istorică, memorialistică, documentară, dar și artistică: documente, carte rară, hărți vechi, fotografii, costume, arta decorativă (mobilier, porțelan, argintărie, ceasuri, corpuri de iluminat, covoare) aparținând familiei domnitoare Cuza, dar și aristocrației perioadei. Muzeul deține și o valoroasă colecție de monede vechi și medalii.
Institutia organizează, pe lângă activitățile specifice muzeului, programe de pedagogie muzeală, serate muzicale, simpozioane, congrese, lansări de carte.
REDESCOPERĂ MOMENTUL UNIRII
Planifică-ți vizita la Muzeul Unirii
Muzeul Unirii - mărturie vie a vieților înfăptuitorilor Unirii -
te invită să-i pășești pragul!
Program Muzeul Unirii
Puteți alege ziua, prețul și planul care vi se potrivește cel mai bine. Pentru a face o rezervare pentru o vizită de grup, vă rugăm să ne contactați la tel. +40 232 314 614
Miercuri – Duminică 10:00 – 17:00 (ultimul bilet: 16:30)
Luni Marți Închis
Sărbători legale Închis
ORGANIZEAZĂ-ȚI TIMPUL EFICIENT ȘI
Achizionează din timp biletele online
Complexul Muzeal Național „Moldova” Iași pune la dispoziție vizitatorilor mai multe tipuri de bilete sau chiar gratuități. Vizitează acum!
Cum ajungi la noi?
- Strada Alexandru Lăpușneanu nr. 14, Iași 700057
În spatele muzeului există mai multe parcări cu plată pentru autovehicule. Vă așteptăm!
Transport public
Tramvai: Liniile 1, 3, 6, 7, 8, 13 stația Piața Unirii
Autobuz: Liniile 36, 50 stația Piața Unirii
PRIMITOR ȘI PENTRU PERSOANELE CU DIZABILITĂȚI
Accesibilitate și incluziune
Prin diverse proiecte naționale și europene Complexul Muzeul Național Moldova Iași accesează tehnologii care fac accesibil și primitor fiecare muzeu inclusiv pentru persoanele cu diverse dizabilitați.
Pentru a facilita accesul persoanelor cu dizabilități de mobilitate, la intrarea în clădire există o rampă, iar în interiorul clădirii se recomandă utilizarea liftului, pentru a urma traseul expozițional.
Pentru persoanele cu deficiențe de auz, în fiecare muzeu, pe unul dintre ecranele existente în spațiul expozițional, poate fi accesat ghidajul tradus în limbajul semnelor. Ecranele sunt marcate cu simbolul corespunzător. Suplimentar, la Muzeul Științei și Tehnicii “Ștefan Procopiu” există un dispozitiv experimental realizat în cadrul proiectului ERASMUS+ UNLOCK, care transformă muzica în vibrații.
Pentru persoanele cu deficiențe de vedere, în zona de intrare există o etichetă în alfabetul Braille, cu informații succinte despre muzeele din Palatul Culturii. Suplimentar, la Muzeul de Artă, în cadrul proiectului Erasmus+ Unlock, au fost realizate trei sisteme de mediere, care transpun imaginile bidimensionale ale unei selecții de trei tablouri în mulaje 3D, însoțite de etichete în Braille, cu informații complementare.
Prin proiectul Erasmus+ A.A.C.CESSIBLE CULTURE, Muzeele din Palatul Culturii deruleaza un proiect pilot de mediere cu ajutorul simbolurilor specifice pentru persoanele cu deficiențe de comunicare.
ISTORIA PRINDE VIAȚĂ
Vezi ce expoziții temporare
se desfășoară acum la Muzeul Unirii
Muzeul Unirii este gazdă a numeroase expoziții istorice, memorialistice, documentare, dar și artistice: carte, hărți vechi, fotografii, costume. De asemenea este gazda a numeroase conferințe, evenimente, festivaluri și manifestări artistice.
Antonio Del Donno: „De la Roma la Iași – unirea liniilor între două sau mai multe puncte”
mai 10, 2024 -
iun. 14, 2024
Expoziția IRIMESCU 121 la Muzeul Unirii
feb. 27, 2024 -
mart. 17, 2024
Luna Sculptorilor Români – LSR (ediția a IV-a)
feb. 19, 2024 -
mart. 19, 2024
Expoziția comemorativă „Pictor Dumitru Bâșcu (1902 – 1983)”
dec. 13, 2023 -
ian. 07, 2024