Palatul Culturii: Deschis Miercuri – Duminică 10-17 | Închis Luni, Marți, Sărbători legale | Închis acum
slide foto palatul culturii
MN_0030-fb_1
IMG_0036-fb_1
DESCOPERĂ
Muzeul de Artă
În prezent, Muzeul de Artă din Iași tezaurizează aproximativ 10.000 de opere de artă: pictură, grafică, sculptură, care vor fi, treptat, valorificate în expoziții și, astfel, oferite publicului iubitor de frumos.
Galeria de Artă Europeană, Școala lui Poussin (sec. XVII), „Leda și Jupiter”, ulei pe pânză
Expoziții temporare
În prezent, Muzeul de Artă propune publicului vizitator două expoziții temporare principale:
– Galeria de Artă Europeană (începând cu data de 26 octombrie 2024)
–„Maeștrii artei interbelice românești în colecțiile Muzeului de Artă Iași”
De asemenea, publicul poate vizita numeroase expoziții temporare de scurtă durată.
DESCOPERĂ
Începuturile Muzeului
26 octombrie 1860 este o dată memorabilă pentru Muzeul de Artă din Iaşi. Este data de naștere a primei instituții de acest gen din Principatele Române Unite.
Galerii
26 octombrie 1860 este o dată memorabilă pentru Muzeul de Artă din Iaşi. Este data de naștere a primei instituții de acest gen din Principatele Române Unite. De-a lungul existenței sale, Muzeul de Artă a avut diferite sedii, iar din 1957 valorosul său patrimoniu se află în Palatul Culturii.
Organizarea muzeului a decurs în mod firesc din fondul patrimonial avut la dispoziţie şi tezaurizat în cei peste 155 de ani de existenţă și a inclus trei galerii:
– Galeria de artă românească modernă – unde panotarea a vizat criteriul cronologic, începând cu sfârşitul secolului al XVIII-lea, până la perioada interbelică;
– Galeria de artă contemporană românească, în care un loc special a fost rezervat şcolii ieşene de arte plastice;
– Galeria de artă europeană – structurată pe şcoli naţionale: italiană, spaniolă, flamandă-olandeză, germană, austriacă, rusă, poloneză.
Origini
Nucleul în jurul căruia s-a dezvoltat patrimoniul Muzeului de Artă îl constituie 12 picturi provenite din colecția Las Marismas, pe care revoluționarul pașoptist Scarlat Vârnav le-a achiziționat din capitala Franței,
donându-le ulterior cu intenția de a „pune cu ele temelia unui muzeu de tablouri în capitala Moldovei, spre eterna sa memorie”. Pentru valoarea lor artistică și istorică, cele 12 picturi merită a fi menționate:
- Peter Paul Rubens – Cezar primind capul lui Pompei
- Egbert van Hemskerk – Cafenea flamandă
- Francisco Antolinez Y Sarabia – Sfântul Ioan Botezătorul
- Philippe de Champaigne – Autoportret
- Școala lui Murillo – Pieta
- Bartolome Esteban Murillo – Fecioara în extaz
- Școala lui Murillo – Sfânta familie
- Pietro Liberi – Judita și Holofern
- Eustache le Sueur – Phaeton
- Felix Henri Philipoteux – Berezina
- Școală franceză (secolul XVII) – Mareșalul Villars
- Anonim – Capul Sfântului Ioan Botezătorul.
Decizia înființării la Iași a unui Muzeu de Artă, al cărui prim director a fost pictorul Gheorghe Panaiteanu Baradasare, a fost salutată de către mediile intelectuale ale timpului respectiv, care au și contribuit la îmbogățirea patrimoniului său.
Donații
Astfel, după mai puţin de un an de la inaugurare, în aprilie 1861, patrimoniul Pinacotecii s-a îmbogățit cu prețioasa colecție a lui Costache Negri, care pusese condiția ca „tablourile să rămână totdeauna neclintite la Iași”. Colecția lui Costache Negri era formată din 39 de tablouri,
unele dintre ele atribuite unor pictori europeni celebri, precum: Van Dyck, Nicolas Poussin, Tintoretto, Paolo Cagliari Veronese, Francesco Solimena, Jan Both.
În perioada de început a Pinacotecii ieșene, colecției sale de pictură i s-au adăugat și lucrări provenite din donația avocatului Costache Dasiade, care cuprindea 30 de tablouri de artă europeană. O importantă donaţie pentru Muzeul de Artă din Iași a fost și cea din 1880, realizată de către Iancu Codrescu. Printre lucrările donate atunci se numără şi Portretul logofătului Teodor Balș, pictat de către unul dintre primii pictori români – Ion Balomir.
De-a lungul timpului, patrimoniul primului Muzeu de Artă din România, inaugurat la Iaşi, capitala culturală a României, în 1860, s-a îmbogăţit continuu cu noi şi valoroase opere de artă româneşti şi străine, provenite atât din donaţii, cât şi din achiziţii. În deceniul al treilea al secolului trecut, sub direcţia de doar patru ani a pictorului Ştefan Dimitrescu, colecţia Muzeului s-a extins cu un număr semnificativ de tablouri semnate de pictori români, printre care: Gheorghe Petraşcu, Theodor Pallady, Nicolae Tonitza, Camil Ressu, Nicolae Dărăscu, Sabin Popp, Octav Băncilă, Aurel Băeşu şi alţii.
O creştere semnificativă a fondului de artă străină s-a realizat în 1963, când în inventarele Pinacotecii din Iași a fost consemnat un număr important de tablouri semnate de maeştri europeni, dintre care îi amintim pe: Ricciarelli Daniele da Volterra, Felix Ziem, Peter van Bloemen, J. Cornelisz Droochloot, Johann Roos, Albert Decker şi alţii.
DESCOPERĂ
Opere de interes
În prezent, Muzeul de Artă din Iași tezaurizează aproximativ 10.000 de opere de artă: pictură, grafică, sculptură, care vor fi, treptat, valorificate în expoziții și, astfel, oferite publicului iubitor de frumos.
Aurel Băeșu (1896-1928) – Primăvara
Marius Bunescu (1881-1971) – Casă pe strada Decebal din București
Nicolae Tonitza (1886-1940) – Portret de femeie
DESCOPERĂ OPERE ROMÂNEȘTI ȘI INTERNAȚIONALE
Planifică-ți vizita la Muzeul de Artă
Muzeul de Artă - ce cuprinde peste 10.000 de piese de pictură, grafică și sculptură ale unor maeștri precum Gheorghe Petraşcu, Theodor Pallady, Nicolae Tonitza, sau Octav Băncilă - te invită să-i pășești pragul!
Program Muzeul de Artă
Puteți alege ziua, prețul și planul care vi se potrivește cel mai bine. Pentru a face o rezervare pentru o vizită de grup, vă rugăm să ne contactați direct.
Miercuri – Duminică 10:00 – 17:00 (ultimul bilet: 16:30)
Luni și Marți Închis
Sărbători legale Închis
PLANIFICĂ VIZITA ȘI
Achizionează din timp biletele online
Complexul Muzeal Național Moldova Iași pune la dispoziție vizitatorilor mai multe tipuri de bilete sau chiar gratuități. Vizitează acum!
Cum ajungi la noi?
- Piața Ștefan cel Mare și Sfânt nr. 1, Iași România, 700028
Muzeul de Artă își are sediul în incinta Palatului Culturii Iași. În fața palatului există o parcare cu plată pentru autovehicule. Pentru biciclete există o parcare în laterală. Palatul Culturii din Iași este o clădire monument istoric. Vă rugăm să nu parcați în apropierea zidurilor. Mulțumim!
Transport public
Tramvai: Liniile 1, 9, 13 stația Palatul Culturii
Autobuz: Liniile 28, 41 stația Palatul Culturii
PRIMITOR ȘI PENTRU PERSOANELE CU DIZABILITĂȚI
Accesibilitate și incluziune
Prin diverse proiecte naționale și europene Complexul Muzeul Național Moldova Iași accesează tehnologii care fac accesibil și primitor fiecare muzeu inclusiv pentru persoanele cu diverse dizabilitați.
Pentru a facilita accesul persoanelor cu dizabilități de mobilitate, la intrarea în clădire există o rampă, iar în interiorul clădirii se recomandă utilizarea liftului, pentru a urma traseul expozițional.
Pentru persoanele cu deficiențe de auz, în fiecare muzeu, pe unul dintre ecranele existente în spațiul expozițional, poate fi accesat ghidajul tradus în limbajul semnelor. Ecranele sunt marcate cu simbolul corespunzător. Suplimentar, la Muzeul Științei și Tehnicii “Ștefan Procopiu” există un dispozitiv experimental realizat în cadrul proiectului ERASMUS+ UNLOCK, care transformă muzica în vibrații.
Pentru persoanele cu deficiențe de vedere, în zona de intrare există o etichetă în alfabetul Braille, cu informații succinte despre muzeele din Palatul Culturii. Suplimentar, la Muzeul de Artă, în cadrul proiectului Erasmus+ Unlock, au fost realizate trei sisteme de mediere, care transpun imaginile bidimensionale ale unei selecții de trei tablouri în mulaje 3D, însoțite de etichete în Braille, cu informații complementare.
Prin proiectul Erasmus+ A.A.C.CESSIBLE CULTURE, Muzeele din Palatul Culturii deruleaza un proiect pilot de mediere cu ajutorul simbolurilor specifice pentru persoanele cu deficiențe de comunicare.
DESCOPERĂ
Expozițiile temporare care
se desfășoară acum la Muzeul de Artă
Muzeul de artă este gazdă a numeroase expoziții și vernisaje de pictură, grafică, sculptură și susține artiștii locali contemporani. De asemenea organizează expoziții ce valorifică opere de artă din Patrimoniul Cultural Național.
„Traian Bilțiu-Dăncuș: Culorile Maramureșului” la Palatul Culturii din Iași
nov. 13, 2024 -
dec. 08, 2024
26 octombrie 2024: Deschiderea Galeriei de Artă Europeană a Muzeului de Artă Iași
oct. 26, 2024 -
nov. 21, 2034
„Maeştrii artei interbelice româneşti în colecţiile Muzeului de Artă Iaşi”
apr. 27, 2016 -
dec. 30, 2026
Ai nevoie de informații suplimentare?
Contactează-ne
Gazdele de la Complexul Muzeal Național Moldova Iași îți stau la dispoziție pentru a face vizita ta cât mai plăcută și memorabilă.
Muzeul de Artă
- Piața Ștefan cel Mare și Sfânt nr. 1, Iași România, 700028
- +40 232 275 979
- +40 332 408 166
- contact@palatulculturii.ro