Palatul Culturii: Deschis Miercuri – Duminică 10-17 | Închis Luni, Marți, Sărbători legale | Închis acum

A A A
Deficiențe de auz
Deficiențe de comunicare
Deficiențe de mobilitate
Vezi toate Expozițiile

Ziua Internațională a Refugiatului: Expoziția „Așa am petrecut suferința”

19 iun. 2024 - 30 iun. 2024
Complexul Muzeal Național „Moldova” Iași, în calitate de partener al Federației Organizațiilor Neguvernamentale pentru Servicii Sociale – FONSS, invită publicul să viziteze expoziția „Așa am petrecut suferința”, deschisă în perioada 19 – 30 iunie 2024, la Palatul Culturii, în spațiul Muzeului Științei și Tehnicii „Ștefan Procopiu”.

Vernisajul va avea loc miercuri, 19 iunie 2024, de la ora 17.00, prefațând seria evenimentelor organizate la Iași, cu prilejul Zilei Internaționale a Refugiatului, marcată anual la 20 iunie.

Curatoriată de artistul vizual Silviu Apostol (Luda), expoziția cuprinde lucrări create de persoanele refugiate în Iași, care au încercat astfel să exprime sentimentele copleșitoare legate de războiul în desfășurare în țara lor, precum și de statutul de refugiat.

De asemenea, în expoziție veți regăsi și imagini din viața refugiaților din Iași, unde, de doi ani și jumătate, trăiesc câteva mii de persoane din Ucraina. Iașul le-a devenit tuturor casă și ei fac eforturi majore pentru a se integra, deși se confruntă cu multe probleme: nu știu bine limba, nu au mijloace de trai, nu au predictibilitatea veniturilor și sunt continuu conectați la ceea ce au lăsat în țară. „Ziua Internațională a Refugiatului, marcată anual la 20 iunie, este o ocazie să discutăm despre toate acestea, prin urmare realizăm la Iași o suită de trei evenimente menite să vă familiarizeze cu situația actuală a comunități de refugiați din Iași și să exprime îngrijorările și nevoile refugiaților”, afirmă Mihaela Munteanu, reprezentanta Federației Organizațiilor Neguvernamentale pentru Servicii Sociale – FONSS.

Joi, 20 iunie, de la ora 14.00, în Sala Mare „Vasile Pogor” a Primăriei Municipiului Iași, va avea loc dezbaterea „Integrare și reziliență”, eveniment ce aduce la masa discuțiilor comunitatea de ucraineni, organizațiile neguvernamentale și autoritățile locale, pentru a schimba idei cu privire la soluțiile de integrare și suportul necesar pentru refugiații din Iași.

De asemenea, pe 20 iunie, începând cu ora 17.00, Pietonalul „Ștefan cel Mare și Sfânt” se va transforma într-un loc destinat tuturor celor dornici să participe la ateliere creative, jocuri pentru copii și nu numai.

Organizatorii acestor evenimente sunt ONG-urile care acordă suport la nivel local refugiaților: FONSS – Federația Organizațiilor Neguvernamentale pentru Servicii Sociale și asociațiile: Afterhills, ParentIS, Grupul „Zâmbetul Nostru” (parteneri în cadrul Centrului de asistență umanitară și socială pentru refugiați Nicolina Iași), „Salvați Copiii” România, Fundația Serviciilor Sociale Bethany, Centrul Diecezan Caritas Iași, Asociația „La Răscruce” și Fundația „Ancora Salvării”, cu implicarea Crucii Roșii Române – Filiala Iași, Consiliului Național Român pentru Refugiați – CNRR.

Co-organizator și finanțator: UNHCR România – Înaltul Comisariat pentru Refugiaţi al Naţiunilor Unite. Parteneri instituționali: Primăria Municipiului Iași și Palatul Culturii din Iași – Complexul Muzeal Național „Moldova” Iași.

  • Data: 19 iun. 2024 - 30 iun. 2024
© 2022 Complexul Muzeal Național „Moldova”, Iași. Toate drepturile rezervate.