Palatul Culturii: Deschis Miercuri – Duminică 10-17 | Închis Luni, Marți, Sărbători legale | Închis acum
Printre piesele de excepție din colecțiile Muzeului de Istorie a Moldovei se numără și pandantivele din argint aurit din inventarul mormântului princiar de la Băiceni – La Pietrărie, care fac subiectul unei noi micro-expoziții organizate, în perioada 12 martie – 8 iunie 2025, la Palatul Culturii din Iași.
Începând cu secolele VIII – V a. Chr., în izvoarele antice încep să fie menționați geto-dacii, ca ramură nordică a popoarelor tracice din spațiul carpato-danubiano-pontic. În regiunea est-carpatică apar o serie de cetăți, cum sunt cele de la Brad, Cotnari, Stâncești, Moșna, Arsura, Bunești-Averești, Fedești etc. care, împreună cu necropolele tumulare și tezaurele de obiecte de prestigiu din aur și argint, completează triada vestigiilor geto-dacice.
Ritul funerar al geților era cel al incinerației, cu depunerea resturilor rezultate din acest proces în necropole plane și tumulare, ultimele fiind destinate aristocrației și căpeteniilor militare.
Datate în sec. IV a. Chr. și intrate relativ recent în colecțiile muzeale, aceste piese de orfevrărie antică sunt pentru prima dată prezentate publicului larg.
„Vizitatorii Muzeului de Istorie a Moldovei vor avea ocazia să admire aceste piese excepționale, ce reflectă nu doar măiestria artizanilor din perioada antichității, dar și complexitatea și bogăția culturală a popoarelor din spațiul de la nord de Dunăre”, declară Andrei Apreotesei, manager Palatul Culturii – Complexul Muzeal Național „Moldova” Iași.
Descoperirea acestor pandantive este plasată într-un context arheologic mai amplu, legat de necropola tumulară de pe Dealul Gosanu, din punctul La Pietrărie, care a fost cercetată între anii 1967 și 1988. Necropola conține cel puțin opt tumuli și a fost atribuită unor căpetenii locale getice, datând din secolul IV a. Chr. Tumulul nr. 3, cel mai mare și mai bine conservat, adăpostește un mormânt principal și trei morminte secundare, toate de incinerație. Inventarul funerar al celor patru morminte este format din opt pandantive din argint aurit, șase păstrate întregi și două în stare fragmentară, mărgele de sticlă și fragmente de vase sparte ritual.
Aceste descoperiri atestă existența unui centru politic local în această zonă, confirmat și de descoperirea în apropiere, în punctul Dealul Laiu, a unui tezaur princiar din aur.
Pentru a proteja acest sit arheologic deosebit, tumulul nr. 3 a fost păstrat in situ, fiind protejat printr-o construcție circulară realizată între anii 1982-1984, care găzduiește în prezent Muzeul de Sit Arheologic de la Cucuteni.
Micro-expoziția „Piese de orfevrărie din inventarul mormântului princiar de la Băiceni – La Pietrărie” va putea fi vizitată în spațiile Muzeului de Istorie a Moldovei, cu biletul aferent acestuia, fiind accesibilă între orele 10.00 – 17.00 (de miercuri până duminică; accesul ultimului vizitator la 16.30).