Palatul Culturii: Deschis Miercuri – Duminică 10-17 | Închis Luni, Marți, Sărbători legale | Închis acum

A A A
Deficiențe de auz
Deficiențe de comunicare
Deficiențe de mobilitate
Vezi toate Expozițiile

„O frumusețe în Barbaricum: VENUS de PERIENI”, o nouă micro-expoziție din seria „Piese de excepție din colecțiile Muzeului de Istorie a Moldovei”

18 mart. 2022 - 19 iun. 2022

Continuând seria micro-expoziţiilor din cadrul proiectului „Piese de excepție din colecțiile Muzeului de Istorie a Moldovei”, Complexul Muzeal Național „Moldova” Iași va expune în perioada 22 martie – 19 iunie 2022, la Palatul Culturii, o statuetă Venus descoperită în satul Perieni (com. Probota, jud. Iași).

Statueta, de factură romană, extrem de rară pe aceste meleaguri, o reprezintă pe Venus (Aphrodita) zeița iubirii în mitologia greco-romană. Piesa a fost descoperită în primăvara anului 2021, provocând un puternic răsunet în comunitatea științifică românească. Este realizată din bronz, turnată plin și păstrează, pe suprafața ei, o frumoasă patină verde.
Cultul zeiței Venus a fost promovat în special de familia imperială, în timpul dinastiei Iulio-Claudiene, fapt ce datează piesa în secolul al II-lea p. Chr..
Statuetele de bronz au o perioadă lungă de utilizare, fiind răspândite pe un vast areal. Descoperirea acestei piese la o mare depărtare de frontiera romană, în Barbaricum, nu are un caracter întâmplător. Existența la Perieni a unei posibile așezări aparținând dacilor liberi poate fi pusă în legătură cu tradiționalele rute de comunicare existente de-a lungul a două importante cursuri de apă: Prut și Jijia. Prezența a numeroase importuri romane în acest areal constând din amfore, ceramică de masă, monede, piese de port și podoabă indică o dinamică a practicilor comerciale ce a cunoscut o dezvoltare în a doua jumătate a secolului II p. Chr. și prima jumătate a secolului III p. Chr., întreruptă de răcirea relațiilor dintre populația din spațiul est-carpatic și Imperiul Roman. De asemenea, nu este exclusă nici ipoteza ca acest obiect extrem de rafinat să fi ajuns aici ca pradă de război, în urma vreunei incursiuni a dacilor și a aliaților acestora la sud de Dunăre.
Grație intervenției de curățare și conservare realizată de restauratorii Centrului de Cercetare și Conservare – Restaurare a Patrimoniului Cultural, această piesă va putea fi prezentată publicului vizitator în cadrul micro-expoziției din seria „Piese de excepție din colecțiile Muzeului de Istorie a Moldovei”, pe care vă așteptăm cu drag să o vizitați.

  • Data: 18 mart. 2022 - 19 iun. 2022
  • Locație:Palatul Culturii Iași
© 2022 Complexul Muzeal Național „Moldova”, Iași. Toate drepturile rezervate.
În perioada 24 decembrie 2024 - 8 ianuarie 2025,  muzeele vor funcționa conform următorului program de vizitare:

Palatul Culturii; Muzeul Unirii; Palatul „Alexandru Ioan Cuza” Ruginoasa; Muzeul Viei și Vinului Hârlău: 27-29 decembrie 2024 și 3-5 ianuarie 2025, între orele 10.00 – 17.00 

Muzeul Memorial „Mihail Kogălniceanu” Iași și Muzeul „Poni – Cernătescu” Iași: 27, 28 decembrie 2024 și 3, 4 ianuarie 2025, între orele 10.00 - 17.00.

ANUNȚ: Parcarea din fața Palatului Culturii va fi închisă în perioada 30 decembrie 2024, ora 06.00 – 1 ianuarie 2025, ora 06.00. Anunțul: aici

This will close in 30 seconds