Palatul Culturii: Deschis Miercuri – Duminică 10-17 | Închis Luni, Marți, Sărbători legale | Închis acum

A A A
Deficiențe de auz
Deficiențe de comunicare
Deficiențe de mobilitate
Vezi toate Expozițiile

Matisse – Triumful modernismului

14 iun. 2016 - 24 iul. 2016

Muzeul de Artă din cadrul Complexului Muzeal Naţional „Moldova” Iaşi organizează la Palatul Culturii, în perioada 14 iunie – 24 iulie 2016, expoziția „Henri Matisse – Triumful
modernismului”.

Henri Matisse (1869-1954) a fost unul dintre cei mai importanți pictori și graficieni de la începutul secolului al XX-lea, fiind recunoscut drept cel care a deschis noi căi în cadrul artei abstracte. Matisse a influențat artiști renumiți ai secolului al XX-lea, precum: Marc Chagall, Georges Roualt, Georges Braque, Pablo Picasso sau Andy Warhol. Vizionar prin excelenţă, creator al unei opere generatoare de sinestezii, Matisse rămâne un artist emblematic, un veritabil reper al artei moderne.
Genial desenator, capabil să exprime prin doar o singură linie, starea emoțională a
modelului, Matisse a fost fascinat de tehnica litografiilor policrome, create pentru prima dată în anul 1895. Prin intermediul acestei tehnici, artistul duce o „luptă” cu piatra, până când viziunea sa prinde viaţă, abordând multiplele posibilităţi pe care litografia le oferă și devenind unul din cei mai importanţi graficieni din istorie.
Expoziţia Henri Matisse – Triumful modernismului prezintă 109 litografii, ce constituie o secţiune reprezentativă a operei grafice al lui Matisse. Selecția acoperă atât concepţiile abstracte cât și desenul figurativ de geniu. În faţa acestor creaţii, vizitatorul va putea înțelege probabil de ce Henri Matisse a fost unicul artist pe care Pablo Picasso l-a admirat sincer, spunând despre el că „este cel mai bun dintre noi”.
Litografiile, provenite din colecția domnului Thomas Emmerling, sunt pentru prima dată prezentate publicului ieșean, care va avea ocazia de a afla mai multe despre opera și creația lui Matisse la vernisajul ce va avea loc marți, 14 iunie 2016, cu începere de la ora 18.00 la Palatul Culturii. 

Expoziția ai cărei curatori sunt Valentina Druțu, șef al Muzeului de Artă, și Mihail Voicu, muzeograf în cadrul aceluiași muzeu, va fi prezentată de criticul de artă, prof. univ. dr. Petru Bejan.

  • Data: 14 iun. 2016 - 24 iul. 2016
  • Locație:Muzeul de Artă
© 2022 Complexul Muzeal Național „Moldova”, Iași. Toate drepturile rezervate.