Palatul Culturii: Deschis Miercuri – Duminică 10-17 | Închis Luni, Marți, Sărbători legale | Deschis acum
Expoziţie organizată în cadrul Proiectului Sistem inovativ de mediere artistică interactivă destinat valorificării patrimoniului de artă al muzeelor din România (SIMAP)
Muzeul de Artă din Iaşi, continuatorul primei Pinacoteci din România înfiinţată în 1860, a acumulat în cei 155 de ani de existenţă un patrimoniu bogat şi valoros din care nu lipsesc reperele fundamentale ale artei româneşti, precum Theodor Aman, Nicolae Grigorescu, Ştefan Luchian şi continuatorii acestora.
Din acest patrimoniu atât de valoros am realizat o selecţie de lucrări care să ilustreze atât caracteristicile definitorii ale interbelicului românesc în ansamblul său, cât şi creaţia fiecăruia dintre artiştii selectaţi.
Expozitia este organizata in cadrul SIMAP – Sistem inovativ de mediere artistica interactiva destinat valorificarii patrimoniului de arta al muzeelor din Romania, un proiect de cercetare cu fonduri ANCS. SIMAP raspunde noilor tendinte in studiile muzeale privind orientarea catre vizitator, dezvoltarea on-line a colectiilor si , sporirea gradului de interactiune cu vizitatorul si dezvoltarea unor modele multidirectionale de comunicare non-elitista.
In cadrul proiectului au fost studiate un numar de 30 de lucrari de pictura realizate de importanti pictori romani cum ar fi Ghe .Panaiteanu Bardasare, Gh. Popovici, C.D. Stahi, N. Grigorescu, Th. Aman, St. Luchian, Th. Pallady, St. Dimitrescu, N.N. Tonitza, St. Luchian si altii, ce vor fi etalate in aceasta expozitie cu caracter temporar.
Construirea unui sistem informatizat de mediere artistica aplicat intr-o prima faza patrimoniului de arta moderna a Muzeului de Arta din cadrul CMNM Iasi, sub forma unui model demonstrativ, va putea fi adaptat tuturor muzeelor de arta din Romania.