Palatul Culturii: Deschis Miercuri – Duminică 10-17 | Închis Luni, Marți, Sărbători legale | Închis acum

A A A
Deficiențe de auz
Deficiențe de comunicare
Deficiențe de mobilitate
Vezi toate Expozițiile

Instalații țărănești augmentate prin intermediul aplicației MuzeAR

28 feb. 2024 - 28 feb. 2029
Complexul Muzeal Național „Moldova” Iași în calitate de beneficiar al proiectului „Palatul Culturii AR”, implementat de Asociația Toți Pentru Unul, împreună cu Centric It Solutions (partener inovație) și BCR (în calitate de sponsor oficial), invită publicul să descopere aplicația MuzeAR, disponibilă începând cu data de 28 februarie 2024, la Palatul Culturii, în spațiul Muzeului Etnografic al Moldovei”.

Dezvoltată în Iași special pentru Muzeul Etnografic al Moldovei, MuzeAR utilizează tehnologia AR (Augmented Reality) pentru a da viață obiectelor de patrimoniu aflate în expunere și a le prezenta într-o manieră menită să atragă și să transpună vizitatorul contemporan într-o lume demult apusă, transformând, astfel, medierea muzeală într-o experiență cu totul specială.

Inovație în IT la Iași: Lumea digitală întâlnește patrimoniul cultural prin MuzeAR

Asociația „Toți Pentru Unul”, împreună cu CENTRIC IT SOLUTIONS (partener inovație) și BCR (în calitate de sponsor oficial), alături de Complexul Muzeal Național „Moldova” Iași, lansează MuzeAR, o aplicație interactivă care folosește tehnologia XR pentru valorificarea patrimoniului expus în Muzeul Etnografic al Moldovei de la Palatul Culturii din Iași. Această aplicație dezvoltată în Iasi utilizează tehnologia AR pentru a da viață obiectelor de patrimoniu și a le prezenta într-un mod inedit. Pe măsură ce vizitatorii explorează exponatele muzeului, ei pot descoperi utilizări uitate de mult timp și pot dobândi o nouă înțelegere a istoriei și culturii locale.

Prin furnizarea unei experiențe interactive și personalizate, prin intermediul aplicației MuzeAR, tehnologia generează un angajament crescut al vizitatorilor, depășind limitele tradiționale ale vizitei muzeale. De asemenea, AR atrage tinerii, membrii generației tehnologizate, și îmbunătățește procesul de învățare prin oferirea de experiențe interactive și captivante pentru vizitatori. Pe parcursul traseului expozițional, cu ajutorul telefonului, publicul poate descoperi utilitatea și modul de întrebuințare a trei artefacte, instalații țărănești de mari dimensiuni aflate în colecția muzeului.

„Având în vedere domeniul principal de acțiune al organizației din care fac parte (educația S.T.E.M.)- prezentul proiect s-a mulat perfect pe viziunea noastră. Urmărim prin această inițiativă educarea muzeală a tinerilor, folosindu-ne de tehnologiile viitorului, trezind, astfel, interesul acestora către cunoașterea rădăcinilor, iar totodată ne dorim să creștem numărului anual de vizitatori ai muzeului, împreună cu promovarea turismului local” – Alina Manuela Popa, vicepreședinte în cadrul Asociației Toți Pentru Unul din Iași.

„La Centric IT Solutions România, recunoaștem puterea transformațională a tehnologiei AR nu doar în domeniul cultural, ci și în cel al afacerilor. MuzeAR este exemplul perfect al modului în care inovațiile noastre deschid noi orizonturi pentru interacțiunea produs-clienți, creând experiențe memorabile și diferite. Prin integrarea tehnologiei AR, companiile pot oferi o valoare adăugată semnificativă serviciilor lor, îmbunătățind angajamentul clientului și explorând noi modalități de a comunica și prezenta produsele. Această tehnologie nu este doar despre recrearea trecutului în muzee; este despre crearea viitorului în business, facilitând noi oportunități de creștere și inovație. MuzeAR ilustrează cum aplicarea creativă a tehnologiilor emergente poate transforma industria și deschide uși către noi piețe și segmente de clienți”, ne transmite Robert Dumitru, Business Development Manager, Centric IT Solution România.

„Pentru a fi competitiv, muzeul contemporan trebuie să fie un muzeu interactiv, trebuie să ofere vizitatorului o experiență de care își va aminti peste ani, aceasta fiind și o manieră de fixare mult mai durabilă a informațiilor acumulate în spațiul expozițional. Așa cum în viața curentă este foarte important nu doar să știi cum se coase un nasture sau se leagă un șiret, ci chiar să poți face acest lucru, la muzeu este fundamental să înțelegem modul în care funcționau odată exponate altfel statice. Practic, cu această aplicație, readucem la viață obiecte nemișcate, a căror utilizare o puteam înțelege până în prezent doar cu puterea imaginației, și care iată, acum, beneficiază de această prezentare augmentată care acționează ca instrument de mediere digitală cu puternic rol educațional”, afirmă Andrei Apreotesei, manager al Complexului Muzeal Național „Moldova” Iași.

Aplicația MuzeAR reprezintă o inovație remarcabilă în domeniul muzeografiei și al tehnologiei, aducând în premieră la Iași elemente de realitate augmentată și animație 3D pentru a oferi vizitatorilor o experiență interactivă și captivantă în timpul vizitei la muzeu. Extended Reality (XR) este termenul generic utilizat pentru a descrie tehnologiile care combină elemente din realitatea virtuală (VR), realitatea augmentată (AR) și realitatea mixtă (MR) pentru a oferi utilizatorilor o experiență integrată și imersivă. Realitatea Augmentată (AR) adaugă elemente virtuale sau digitale la mediul fizic existent. Aceste elemente pot fi vizualizate printr-un dispozitiv mobil, cum ar fi un smartphone sau o tabletă, care folosește camere și senzori pentru a detecta și afișa elementele AR în contextul mediului fizic al utilizatorului.

„Acest parteneriat este expresia deschiderii noastre față de inovație. BCR este deja un partener consacrat în zona de artă digitală și experiențe imersive, care susține integrarea tehnologiei în spații muzeale sau artistice, neconvenționale. Ne bucurăm să putem să fim parteneri și la Iași, la Muzeul Etnografic al Moldovei. Protagonistul principal aici este vizitatorul, care se va bucura de o experiență inedită, folosind inserturi tehnologice pentru a descoperi elemente din trecut”, declară Oana Grădinaru, coordonator Comunicare BCR Iași.

„Cu ajutorul aplicației MuzeAR nu doar recreem o bucată de istorie locală importantă, ci ne bucurăm de o valorificare mai bună a patrimoniului prin intermediul tehnologiei și de atragerea generației tinere la muzeu”, ne-a transmis Victor Munteanu, șef al Muzeului Etnografic al Moldovei din cadrul Palatului Culturii din Iași.

MuzeAR este disponibilă pentru dispozitivele Android și iOS.

  • Data: 28 feb. 2024 - 28 feb. 2029
© 2022 Complexul Muzeal Național „Moldova”, Iași. Toate drepturile rezervate.