Palatul Culturii: Deschis Miercuri – Duminică 10-17 | Închis Luni, Marți, Sărbători legale | Închis acum

A A A
Deficiențe de auz
Deficiențe de comunicare
Deficiențe de mobilitate
Vezi toate Expozițiile

Expoziția transdisciplinară „Muzica sferelor [Geometria secretă a picturii europene]”, a artistului vizual Cristian Ungureanu

23 oct. 2019 - 24 nov. 2019

Muzeul de Artă din cadrul Complexului Muzeal Național „Moldova” Iași, în parteneriat cu Centre International de Recherches et Etudes Transdisciplinaires Paris, Universitatea Națională de Arte „George Enescu” Iași, Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” Iași și Uniunea Artiștilor Plastici din România – Filiala Iași, organizează expoziția transdisciplinară „Muzica sferelor [Geometria secretă a picturii europene]”, semnată de artistul vizual Cristian Ungureanu. Artistul revizitează cele mai cunoscute capodopere ale istoriei artei europene pentru a le dezvălui profilul ascuns, geometria lor secretă și simbolică în cadrul acestei expoziții prezentată la Palatul Culturii, în perioada 29 octombrie – 24 noiembrie 2019. Vernisajul va avea loc marți, 29 octombrie 2019, ora 18.00, la Palatul Culturii, în spațiile Muzeului de Artă. Prezintă: prof. univ. emerit Tereza Sinigalia de la Universitatea Națională de Arte „George Enescu” Iași, prof. univ. dr. Neculai Eugen Seghedin, prorector al Universitătii Tehnice „Gheorghe Asachi” Iași și dr. Maria Bilașevschi, critic de artă. Curator Valentina Druțu, șef Muzeul de Artă.

Lucrările lui Cristian Ungureanu sunt o reconstrucție virtuală a schițelor compoziționale, în „metru antic”, ale unor picturi celebre, cum ar fi icoana „Sfânta Treime” a lui Rubliov, plafonul „Capelei Sixtine” a lui Michelangelo sau modulul coloanei lui Brâncuși. Instalatia sculpturală „Terra da Iasi/Pământ de la Iași” este o replică ludică la “Air de Paris” a lui Marcel Duchamp. Cele zece borcane goale, etichetate “Ego d’artista” explorează condiția nivelului psihologic al ființei umane și sunt un omagiu adus lui Piero Manzoni.

Intitulate „Pagini de jurnal”, pânzele sale evocă desenele în sepia și atmosfera laviurilor pe care vechii maeștri le făceau pentru a crea „anatomiile” compoziționale și simbolice ale viitoarelor tablouri. Sculpturile și instalațiile tridimensionale, care vor fi prezentate pentru prima dată în acest proiect multimedia inițiat în 2012, sunt proiecții ale „motoarelor vizuale”, ale principiilor metafizice și simbolice care se ascund în spatele alcătuirii capodoperelor artei europene, din Sumer și Egipt la Salvador Dali. Animațiile video ale lui Cristian Ungureanu sunt un instrument poetic, în spiritul timpului, prin care sunt accesate semnificațiile simbolice ale picturilor analizate geometric.

 

Filosoful Basarab Nicolescu rezumă abordarea transdisciplinară a artistului: „În România, un important continuator al operei lui Matila Ghyka este artistul transdisciplinar Cristian Ungureanu, care revizitează cele mai cunoscute capodopere din istoria artei europene pentru a le dezvălui nedezvăluitul, geometria secretă și simbolică”. (citat din prefața primei ediții în limba română a cărții „Numărul de aur” a lui Matila Ghyka, Editura Nemira, București, 2016, pag. 19).


Cristian Ungureanu s-a născut în 1972 în Iași. După ce a studiat Pictura la fosta Academie de Arte „George Enescu” din Iași (1990-1996), se stabilește în Italia unde realizează mai multe expoziții la Bologna, Veneția și Verona. După șapte ani (1996-2003) de cercetare și creație artistică în Europa Occidentală, s-a întors în România, a devenit cadru didactic la Universitatea Națională de Arte „George Enescu” și a susținut teza de doctorat „Dialog dintre sferă și cub. [Geometria secretă a picturii europene]” la Universitatea Națională de Artă din București (2010). Cristian Ungureanu este conf. univ. dr. din 2017 și a devenit conducător de doctorat la IOSUD – UNAGE Iași, în 2016, cu teza „Compoziția geometrică în artele vizuale și valorile sale transdisciplinare”. Membru al Centrului Internațional de Cercetări și Studii Transdisciplinare (CIRET) din Paris, Cristian Ungureanu a publicat mai multe cărți și articole despre teoria artei. Este autorul a nenumărate conferințe naționale și internaționale, a participat la peste 30 de expoziții personale și de grup în Italia, Franța, Federatia Rusă, Turcia și România, este membru al Uniunii Artistilor Plastici din România și colaborează cu Galeria de Artă „Dana” din Iași.

Expoziția poate fi vizitată cu biletul aferent Muzeului de Artă (16 lei, preț întreg/ 8 lei pentru pensionari/ 4 lei pentru elevi și studenți/ gratuit pentru elevii sub 18 ani, în vacanțele școlare) sau, separat, cu biletul pentru expoziții temporare (8 lei/ 4 lei/ 2 lei).

  • Data: 23 oct. 2019 - 24 nov. 2019
  • Locație:Palatul Culturii Iași
© 2022 Complexul Muzeal Național „Moldova”, Iași. Toate drepturile rezervate.