Palatul Culturii: Deschis Miercuri – Duminică 10-17 | Închis Luni, Marți, Sărbători legale | Închis acum

A A A
Deficiențe de auz
Deficiențe de comunicare
Deficiențe de mobilitate
Vezi toate Expozițiile

Expoziția temporară „Rudolf Suțu, primul director al Muzeului «Cuza Vodă»”

21 dec. 2020 - 07 feb. 2021

Muzeul de Istorie a Moldovei – Muzeul Unirii din cadrul Complexului Muzeal Național „Moldova” Iași, în colaborare cu Arhivele Naționale ale României – SJAN Iași și Muzeul Național al Literaturii Române Iași, organizează expoziția „Rudolf Suțu, primul director al Muzeului Cuza Vodă”, care poate fi vizitată la Muzeul Unirii, în perioada 23 decembrie 2020 – 7 februarie 2021.

Născut la Iași, în 1880, fiu al profesorului Alexandru Grigore Suțu și al Luciei Alexandru Miclescu, strănepot al domnitorului Alexandru Nicolae Suțu, Rudolf Suțu se remarcă în prima jumătate a secolului al XX-lea ca ziarist, istoriograf, traducător. A fost primul director al Bibliotecii Municipale, membru al Comisiunii Monumentelor Istorice, efor al Spitalului „Sfântul Spiridon”, precum și primul director al Muzeului „Cuza Vodă” din Iași, care a funcționat din anul 1938 în actuala clădire a Muzeului Unirii, de pe strada Lăpușneanu nr. 14.

Rudolf Suțu este cunoscut, de asemenea, ca autor al volumelor „Iașii de odinioară”, în care prezintă o lume reconstituită din amintiri de familie, din istorisiri auzite despre oameni, locuri, obiceiuri și moravuri.

Expoziția „Rudolf Suțu, primul director al Muzeului «Cuza Vodă»” prezintă documente și obiecte valoroase despre viața și activitatea acestei personalități marcante a Iașului. Dintre obiectele expuse, amintim fotografii de familie, acte privind nașterea, căsătoria, studiile; un prețios ceas de șemineu aparținând junimistului Alexandru Gr. Suțu, tatăl său, o condică a casei din anul 1895, acte și fotografii care vorbesc despre activitatea sa ca membru fondator al sindicatului ziariștilor, colaborator la conducerea cantinei studențești din Iași, gazetar la ziarul „Evenimentul”. De asemenea, în expunere este prezentă medalia Ordre des Palmes académiques/ Ordinul Palmelor academice, decorație ce i-a fost conferită de președintele Franței, la sfârșitul Primului Război Mondial.

Vernisajul va putea fi urmărit online, miercuri, 23 decembrie 2020, începând cu ora 11.00, pe pagina de Facebook @PalatulCulturiiIasi. Expoziția va putea fi vizitată, cu respectarea normelor de siguranță sanitară, după următorul program: miercuri – duminică, orele 10.00 – 17.00 (ora 16.30, ultimul bilet; sărbătorile legale: închis).

  • Data: 21 dec. 2020 - 07 feb. 2021
  • Locație:Muzeul Unirii
© 2022 Complexul Muzeal Național „Moldova”, Iași. Toate drepturile rezervate.