Palatul Culturii: Deschis Miercuri – Duminică 10-17 | Închis Luni, Marți, Sărbători legale | Închis acum

A A A
Deficiențe de auz
Deficiențe de comunicare
Deficiențe de mobilitate
Vezi toate Expozițiile

Expoziția temporară „Fierăritul”

28 dec. 2022 - 28 dec. 2026

Muzeul Etnografic al Moldovei din cadrul Complexului Muzeal Național „Moldova” Iași organizează, în perioada 28 decembrie 2022 – 28 decembrie 2026, expoziția „Fierăritul”.

Demersul expozițional aduce în prim plan o îndeletnicire care la începutul secolului al XX-lea era încă bine reprezentată în majoritatea așezărilor rurale de pe cuprinsul țării și prin intermediul căreia erau făurite aproape toate obiectele și uneltele metalice necesare desfășurării activității cotidiene.

Patrimoniul Muzeului Etnografic al Moldovei stă mărturie pentru varietatea și bogăția produselor obținute în fierăriile de altădată, subliniind prezența și importanța acestora în cadrul casei, gospodăriei sau pentru practicarea ocupaţiilor tradiţionale (agricultură, creșterea animalelor, vânătoare, pescuit).

O fierărie tradițională, cuprinzând cuptor, foale, nicovală, dar și bancul de lucru cu inventarul aferent, ilustrează locul în care fierarii stăpâneau focul și impuneau formă materiei. Fotografiile din arhiva muzeului sunt completate de imagini realizate în cadrul campaniilor de cercetare derulate de specialiștii muzeului în anul în curs, care atestă practicarea acestei îndeletniciri și în prezent.

Expoziția poate fi vizitată la Palatul Culturii din Iași, în spațiile Muzeului Etnografic al Moldovei, de marți până duminică, între orele 10.00 și 17.00 (ora 16.30, ultimul bilet).

  • Data: 28 dec. 2022 - 28 dec. 2026
  • Locație: Muzeul Etnografic al Moldovei
© 2022 Complexul Muzeal Național „Moldova”, Iași. Toate drepturile rezervate.