Palatul Culturii: Deschis Miercuri – Duminică 10-17 | Închis Luni, Marți, Sărbători legale | Închis acum
Ziua Brâncuşi, sărbătorită în fiecare an pe 19 februarie, data aniversării lui Constantin Brâncuşi, este celebrată la Iași prin Luna Sculptorilor Români – LSR (ediția a IV-a), cel mai amplu eveniment din România dedicat acestei arte. Complexul Muzeal Național „Moldova” Iași se alătură acestui demers inițiat de Ateneul Național din Iași și derulat cu sprijinul Primăriei Municipiului Iași, în parteneriat cu prestigioase instituții de cultură, invitând publicul, în perioada 19 februarie – 19 martie 2024, să descopere proiectele expoziționale ce aduc în prim plan sculptori români.
Opere ale artistului Ion Irimescu, din colecția Muzeului de Artă ,,Ion Irimescu” din Fălticeni, vor fi etalate la Muzeul Unirii, în perioada 21 februarie – 17 martie 2024, în cadrul expoziției IRIMESCU 121.
Vernisajul va avea loc marți, 27 februarie 2024, ora 17.00.
Curator: Grigore Ilisei.
Ion Irimescu – cel mai mare sculptor român după Brâncuși
Considerat cel mai important sculptor roman al ultimei jumătăți de secol, Ion Irimescu (1903-2005) este unul dintre acei artiști cu opera spectaculoasă. În mulții ani pe care i-a trăit, a traversat mai multe epoci și regimuri, a călătorit, a studiat și a expus în multe țări, fără să obosească vreodată.
Supranumit ,,sculptor de suflete”, Ion Irimescu ne înfăţişează idei, sentimente, aspiraţii universal umane, pendulând între ,,statornicie şi zbor”. (Ghe. A.M. Ciobanu)
Prezent prin opera sa, artistul ne invită, cu blândeţe şi înţelepciune, cu sinceritate şi căldură sufletească, să descoperim împreună şi să trăim o experienţă a detaşării de zbuciumul lumescului invaziv, o experienţă a regăsirii de sine şi a comuniunii cu Dumnezeu şi cu semenii.
Dăltuite în bronz, marmură, lemn, ghips, ceramică, etc. lucrările artistului ne invită să descoperim sensurile încifrate în formele plastice, în teme predilecte precum dragostea maternă şi muzica, alături de o multitudine de teme istorice, filosofice, religioase, etc. închegate într-un stil original şi inconfundabil.
Gestul artistului de a dona urbei natale o parte reprezentativă a strădaniilor sale creatoare îi conferă acesteia o aură de nobleţe spirituală, fiind comparabil cu cel al lui Dante şi Michelangelo pentru nemuritoarea lor Florenţă.