Palatul Culturii: Deschis Miercuri – Duminică 10-17 | Închis Luni, Marți, Sărbători legale | Închis acum

A A A
Deficiențe de auz
Deficiențe de comunicare
Deficiențe de mobilitate
Vezi toate Expozițiile

Expoziția „Grindare, păretare, scoarţe. Poveşti ţesute”, la Muzeul Etnografic al Moldovei

02 nov. 2019 - 02 nov. 2026

Muzeul Etnografic al Moldovei din cadrul Complexului Muzeal Naţional „Moldova” Iaşi organizează sâmbătă, 2 noiembrie 2019, începând cu ora 13.00, vernisajul expoziţiei de textile de interior „Grindare, păretare, scoarţe. Poveşti ţesute”.

Prin acest demers expozițional, specialiștii își propun să valorifice bogatul patrimoniu al Muzeului Etnografic al Moldovei, dar şi să celebreze măiestria femeilor de altădată, care şi-au ţesut poveştile cu multă migală, dovedind un simţ artistic deosebit, o intuiţie uimitoare în combinarea culorilor, ridicând ţesutul la rang de artă.

O parte din cele 67 de exponate sunt covoare de zestre, pe unele dintre ele s-au cununat mirii în biserică, pe altele şi-au luat iertăciune de la părinţi, atunci când au plecat din casa părintească. Unele păretare au fost ţesute pentru punţi (poduri), pe care să treacă sufletul mai lesne spre lumea cealaltă, motiv pentru care ziua Moşilor de toamnă, Moşii de Sumedru (Sân’ Dumitru) a fost aleasă ca zi de vernisare a acestei expoziții.

Expoziția poate fi vizitată cu biletul aferent Muzeului Etnografic al Moldovei  sau, separat, cu biletul pentru expoziții temporare.

Vă aşteptăm cu drag!

  • Data: 02 nov. 2019 - 02 nov. 2026
  • Locație:Muzeul Etnografic al Moldovei
© 2022 Complexul Muzeal Național „Moldova”, Iași. Toate drepturile rezervate.