Palatul Culturii: Deschis Miercuri – Duminică 10-17 | Închis Luni, Marți, Sărbători legale | Deschis acum

A A A
Deficiențe de auz
Deficiențe de comunicare
Deficiențe de mobilitate
Vezi toate Expozițiile

Expoziţia foto-documentară „Cinematografia românească în anii ’60 – ’70” deschisă la Palatul Culturii

08 dec. 2021 - 20 mart. 2022

Muzeul de Istorie a Moldovei din cadrul Complexului Muzeal Național „Moldova” Iași anunță, în calitatea sa de partener, organizarea expoziţiei foto-documentare „Cinematografia românească în anii ’60 – ’70”, care va putea fi vizitată în perioada 10 decembrie 2021 – 20 martie 2022, la Palatul Culturii din Iași. Proiectul acestui demers expozițional aparține unei tinere echipe de masteranzi și doctoranzi din cadrul Facultății de Istorie a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, alcătuită din: drd. Geanina Costaș, drd. Andrei Rîpanu, Ioana Purușniuc, Andreea Marcu și George Alexandru Olaru, sub coordonarea lect. univ. dr. Cristina Preutu.

Expoziția va cuprinde 23 de panouri dedicate unor filme, precum: Mihai Viteazu, Dacii, Columna, Codin, Nunta de piatră, Explozia, Nemuritorii, Pădurea Spânzuraților, Tănase Scatiu, seria de filme BD, seria de filme polițiste care au ca personaj central pe comisarul Moldovan, ș.a. Elementul central al expoziției îl reprezintă imaginea (afișe și poze de la filmări din cadrul Arhivei Naționale de Filme – Cinemateca Română și de la Studiourile Buftea), dar panourile cuprind și informații interesante în legătură cu producția sau difuzarea filmului, precum: numărul de vizionări, detalii privind producția, premiile obținute, referințe din cronicile de specialitate ș.a., astfel încât să ofere publicului informațiile esențiale ale filmului.
Ideea a fost lansată cu ocazia Școlii de Vară Astra 2021, organizate în cadrul Festivalului de Film și Istorii de la Râșnov, susținută de Black Sea Trust.
Vineri, 10 decembrie 2021, ora 10.30 va avea loc vernisajul expoziției foto-documentare „Cinematografia românească în anii ’60 – ’70”, fiind însoțit și de o dezbatere care se adresează, în primul rând, tinerilor cinefili sau pur si simplu tinerilor iubitori de cultură și de frumos, dar și tuturor celor care vor dori să-și amintească sau să cunoască câteva din realizările cinematografiei românești din intervalul menționat.
În cadrul acestei dezbateri vor fi abordate teme precum: impactul cinematografiei în viața socială și culturală a tinerilor; rolul cinematografiei românești în diplomația culturală a României; contextul istoric al anilor ’60 – ’70 și analiza procesului de dezvoltare autonomă/ independentă a cinematografiei românești. La acest eveniment vor fi prezente atât personalități din lumea artistică, cât și cercetători, istorici care manifestă interes față de istoria culturală a României, pentru consolidarea unei adevărate direcții de cercetare pe viitor. Invitați: Manuela Cernat, profesor universitar și critic de artă; Irina Margareta Nistor, critic de film; Alexandru Florin Platon, profesor universitar; Cristian Radu Nema, cineast; Silviu B. Moldovan, șeful Serviciului de Cercetare și Editare din cadrul Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (C.N.S.A.S.) și Cristina Preutu, lector universitar.

Expoziția va putea fi vizitată la Muzeul de Istorie a Moldovei, de marți până duminică, între orele 10.00 – 17.00 (ora 16.30, ultimul bilet), cu respectarea normelor sanitare în vigoare.
Accesul la eveniment se face în baza prezentării certificatului verde Covid-19.

Partenerii implicați în realizarea acestui proiect sunt: Școala de Vară Astra 2021, Festivalul de Film şi Istorii Râşnov, Arhiva Națională de Filme – Cinemateca Română, Studiourile Buftea, Centrul de Studii Regionale și Pluraliste „Transilvania”, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași – Facultatea de Istorie, Studiourile Buftea, Centrul Studențesc de Istorie Contemporană Iași, Complexul Muzeal Național „Moldova” Iași – Muzeul de Istorie a Moldovei.

  • Data: 08 dec. 2021 - 20 mart. 2022
  • Locație:Palatul Culturii Iași, Muzeul de Istorie a Moldovei
© 2022 Complexul Muzeal Național „Moldova”, Iași. Toate drepturile rezervate.