Palatul Culturii: Deschis Miercuri – Duminică 10-17 | Închis Luni, Marți, Sărbători legale | Deschis acum

A A A
Deficiențe de auz
Deficiențe de comunicare
Deficiențe de mobilitate
Vezi toate Expozițiile

Expoziția comemorativă foto-documentară IN MEMORIAM HENRI COANDĂ-50 de ani

14 dec. 2022 - 28 feb. 2023
Anul 2022 marchează jumătate de secol de la decesul savantului român Henri Coandă, inventatorul și creatorul care a revoluționat industria aeronautică la începutul secolului XX. Memoria marelui savant este omagiată de Muzeul Științei și Tehnicii „Ștefan Procopiu” din cadrul Complexului Muzeal Național „Moldova” Iași prin intermediul expoziției comemorative foto-documentare „IN MEMORIAM HENRI COANDĂ – 50 de ani de la trecerea în eternitate”.

Vernisajul va avea loc vineri 16 decembrie, ora 12.00 la Palatul Culturii, în spațiul Muzeului Științei și Tehnicii „Ștefan Procopiu”. Curatorul expoziției este muzeograf Teodora-Camelia Cristofor. Invitat va fi ing. Mircea Frunză de la Fundația „Institutul Român de Inventică Iași” (IRIS).

Evenimentul include și lansarea albumului „HENRI COANDĂ – TRIUMFUL OMULUI ZBURĂTOR”, autori Teodora-Camelia Cristofor și Cătălin Hriban, Editura Palatul Culturii, 2022.

Inginer aeronautic, pionier al aviației, specialist în aerodinamică și mecanica fluidelor, academician, inventator, Henri Coandă este spiritul inovativ ale cărui viață și activitate vor rămâne posterității prin contribuția sa fundamentală adusă în special aviației, dar și în alte domenii științifice. Descoperitor al fenomenului care îi poartă numele, „efectul Coandă”, cu numeroase aplicații în tehnică, „părintele aviației reactive” este autorul a 250 de invenții, certificate prin 700 de brevete înregistrate în mai multe țări. Numele lui Henri Coandă este legat de Palatul Culturii din Iaşi prin contribuția unică adusă de savant la ornamentarea interioară a unor săli din această clădire cu materialul denumit „bois-ciment”, care imită perfect culoarea şi forma lemnului de stejar. În 1967 i se acordă titlul de Doctor Honoris Causa al Institutului Politehnic din București. Din 1969, Henri Coandă revine definitiv în România, unde își va petrece ultimii ani din viață.
Henri Coandă moare la 25 noiembrie 1972, după o viață dăruită științei și tehnicii, manifestată la nivel universal prin creația sa nemuritoare.

Expoziția comemorativă este deschisă pentru vizitare în perioada 16 decembrie 2022 – 28 februarie 2023, de marți până duminică, în intervalul orar 10.00-17.00 (ora 16.30, ultimul bilet) la Muzeul Științei și Tehnicii „Ștefan Procopiu”.

  • Data: 14 dec. 2022 - 28 feb. 2023
  • Locație:Muzeul Științei și Tehnicii „Ștefan Procopiu”
© 2022 Complexul Muzeal Național „Moldova”, Iași. Toate drepturile rezervate.