Palatul Culturii: Deschis Miercuri – Duminică 10-17 | Închis Luni, Marți, Sărbători legale | Închis acum

A A A
Deficiențe de auz
Deficiențe de comunicare
Deficiențe de mobilitate
Vezi toate Expozițiile

Centenarul Orfelinatului Armean de la Strunga

29 sept. 2023 - 14 ian. 2024
Complexul Muzeal Național „Moldova” Iași – Muzeul de Istorie a Moldovei, în parteneriat cu Uniunea Armenilor din România, Arhiepiscopia Bisericii Armene din România, Primăria și Consiliul Local Strunga, invită publicul să participe la o serie de evenimente, care marchează împlinirea a 100 de ani de la deschiderea Orfelinatului Armean de la Strunga.

Prin aprobarea regelui Ferdinand I, pe 1 aprilie 1923 orfelinatul era pregătit să primească 150 de băieți și 50 de fete cu vârste cuprinse între 8 şi 15 ani. Aceștia erau supraviețuitori ai Genocidului Armean și urmau să ajungă în România, cu autorizaţia Guvernului român şi cu paşaportul colectiv, vizat de Ministerul de Interne al României în data de 18 noiembrie 1922. Copiii au ajuns în Portul Constanța pe 14 aprilie 1923 și au intrat în orfelinat pe 1 mai 1923, parcurgând acest drum cu căruţele. După ce rătăciseră prin taberele de refugiaţi și trăiseră ororile masacrelor, au găsit la Strunga un adevărat cămin și toate condițiile pentru o educație bună. Deși a avut o perioadă scurtă de funcționare (1923 – 1926), orfelinatul a lăsat o amprentă adâncă în inimile lor.

Vineri, 29 septembrie, de la ora 17.00, în Sala Voievozilor de la Palatul Culturii din Iași, se va desfășura Simpozionul dedicat Centenarului Orfelinatului de la Strunga, în cadrul căruia vor lua cuvântul: Varujan Vosganian, președinte al Uniunii Armenilor din România; Sorin Antohi, istoric al ideilor, eseist, traducător; Lidia Prisac, doctor în Istorie, cercetător științific; Arsen Arzumanian, doctor în Științe politice, jurnalist; Garabet Haciaturian și Narine Bogdan Căuș Nicolaides, urmași ai profesorilor Nșan și Zaruhi Maganian, care au predat la orfelinat.

În acest context, va avea loc vernisajul expoziției foto-documentare „Strunga – Noua Casă a Orfanilor Armeni”, deschisă în perioada 29 septembrie 2023– 14 ianuarie 2024, în spațiile Muzeului de Istorie a Moldovei. Concepută și documentată de Mihai Stepan Cazazian, redactorul-șef al publicației „Ararat” din București și jurnaliștii Arsen Arzumanian și Andreea Tănase, expoziția recompune universul creat în urmă cu 100 de ani pentru orfanii armeni în localitatea Strunga din județul Iași. Sunt prezentate fotografii ale acestor copii, precum și mărturii ale unora dintre aceștia, înregistrate în etapa matură a vieții lor, alături de secvențe extrase din publicațiile vremii. Expoziția reconstituie un mic fragment din tabloul istoriei refugiaților armeni în spațiul românesc, care a marcat atât istoria comunității armenilor din România, cât și istoria românilor.

Simpozionul se va încheia cu proiecția filmului documentar „Strunga”, realizat de Cadri Abibula de la TVR și Mihai Stepan Cazazian (producător), care prezintă odiseea celor 200 de orfani armeni găzduiţi în orfelinatul de la Strunga. Documentarul a fost prezentat în anul 2007 la Festivalul Internaţional de Film „Caisa de Aur” de la Erevan și la Festivalul Internaţional de Film Muzică şi Artă de la Los Angeles (AFFMA), secţiunea documentare despre Genocid, unde a fost nominalizat la categoria cel mai bun documentar.

Sâmbătă 30 septembrie, începând cu ora 12.00, la sediul Consiliului Local Strunga va avea loc ceremonia de inaugurare a monumentului comemorativ dedicat acestora, urmată de prezentarea expoziției restrânse „Strunga – Noua Casă a Orfanilor Armeni”, lansarea volumului „Orfelinatul Armean din Strunga: Mărturii ale unor destine frânte”, de Arsen Arzumanyan, și un spectacol de muzică și dansuri tradiționale armenești, susținut de Ansamblurile de dansuri „Vartavar” din București și „Hayakaghak” din Gherla, alături de Corul „Ani” al Arhiepiscopiei Armene.

La Palatul Culturii din Iași, expoziția foto-documentară „Strunga – Noua Casă a Orfanilor Armeni” poate fi vizitată până pe 14 ianuarie 2024, în spațiile Muzeului de Istorie a Moldovei, de miercuri până duminică, între orele 10.00 și 17.00 (ora 16.30, ultima intrare).

  • Data: 29 sept. 2023 - 14 ian. 2024

Add Your Comment

© 2022 Complexul Muzeal Național „Moldova”, Iași. Toate drepturile rezervate.
În perioada 24 decembrie 2024 - 8 ianuarie 2025,  muzeele vor funcționa conform programului standard de vizitare:

Marți – sâmbătă, orele 10.00 – 17.00 (sărbători legale - închis): Muzeul Memorial „Mihail Kogălniceanu” Iași; Muzeul „Poni – Cernătescu” Iași;

Miercuri – duminică, orele 10.00 – 17.00 (sărbători legale - închis): Palatul Culturii; Muzeul Unirii; Palatul „Alexandru Ioan Cuza” Ruginoasa; Muzeul Viei și Vinului Hârlău.

ANUNȚ: Parcarea din fața Palatului Culturii va fi închisă în perioada 30 decembrie 2024, ora 06.00 – 1 ianuarie 2025, ora 06.00. Anunțul: aici

This will close in 30 seconds