Palatul Culturii: Deschis Miercuri – Duminică 10-17 | Închis Luni, Marți, Sărbători legale | Deschis acum
În semn de solidaritate cu părinții care au suferit pierderea copiilor, fațada Palatului Culturii din Iași, clădire emblematică a orașului, va fi iluminată în culorile roz și bleu în seara zilei de 15 octombrie 2024.
Complexul Muzeal Național „Moldova” Iași se alătură acestei inițiative, parte a proiectului „Mame cu brațele goale”, care marchează „Ziua Părinților de Îngeri”, o zi națională de comemorare a copiilor decedați în timpul sarcinii, la naștere sau până la împlinirea vârstei de 18 ani, instituită prin Legea 186/2024.
„Prin această acțiune, invităm întreaga comunitate să se alăture nouă în amintirea copiilor pierduți și în semn de respect pentru durerea profundă a părinților”, subliniază Andrei Apreotesei, manager al Complexului Muzeal Național „Moldova” Iași.
Iluminarea fațadei Palatului Culturii în culorile roz și bleu, simbolice pentru această cauză, are rolul de a sensibiliza și de a crește gradul de conștientizare a comunității locale cu privire la tragediile tăcute cu care se confruntă multe familii. Această expresie de solidaritate a devenit o tradiție în mai multe țări, inclusiv Marea Britanie, Canada, Australia și Statele Unite.
Începând din 2024, România s-a alăturat acestora pentru a sprijini familiile afectate de decesul copiilor, prin adoptarea Legii 186/2024, care stabilește 15 octombrie ca Ziua națională de comemorare a copiilor decedați și încurajează autoritățile și organizațiile să organizeze evenimente publice pentru a marca acest moment. De asemenea, legea oferă cadrul legal pentru servicii de terapie psihologică, decontate de stat, pentru părinții care s-au confruntat cu decesul propriului copil.
Proiectul „Mame cu brațele goale”, inițiat în septembrie 2021, este un demers artistic, educațional și social, dezvoltat sub umbrela Asociației Sinaptica Mehedinți, care aduce în spațiul public discuții despre pierderea sarcinii, un subiect adesea considerat tabu. De la lansare, proiectul a adunat peste 100 de povești reale de la mame din întreaga țară, a creat grupuri de suport și a organizat dezbateri cu cadrele medicale pe tema susținerii emoționale a mamelor.