Palatul Culturii: Deschis Miercuri – Duminică 10-17 | Închis Luni, Marți, Sărbători legale | Închis acum

A A A
Deficiențe de auz
Deficiențe de comunicare
Deficiențe de mobilitate
Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Un nou semnal de alarmă referitor la zona de protecție pentru clădirea monument istoric Palatul Culturii

28 august 2018 @ 13:00 - 20:00

În cadrul unei conferințe de presă desfășurate marți, 28 august 2018, la Palatul Culturii din Iași, a fost tras un nou semnal de alarmă privind necesitatea asigurării unei zone de protecție pentru clădirea monument istoric, edificiu emblematic al orașului Iași.
„Adresele nenumărate pe care le-am făcut de-a lungul anilor către instituțiile abilitate sunt exact despre acest lucru: este nevoie să luați măsuri de protecție pentru clădirile din jur. Nu avem nimic împotriva unor concerte care nu depășesc valorile maxime admise, sunt binevenite. E vorba de concertele care au un impact extrem de negativ, nu numai asupra clădirii, ci și asupra bunurilor de patrimoniu mobil. (…) Ne-am dori ca evenimente precum festivalul berii sau alte activități care nu au nicio legătură cu un obiectiv cultural și care presupun grupuri sanitare amplasate la jumătate de metru de Statuia lui Ștefan cel Mare, grătare cu mici sau corturi cu bere în proximitatea clădirii, să fie organizate oriunde în altă parte, nu în fața Palatului Culturii. Aceasta nu este orice fel de clădire, este o instituție extrem de importantă pentru România, o instituție de elită și care are șansa unui nou început datorită recentelor lucrări de consolidare și restaurare” – dr. Lăcrămioara Stratulat, manager al Complexului Muzeal Național „Moldova” Iași.

Conf. univ. dr. Silviu Gurlui, de la Facultatea de Fizică – Laboratorul de Optica Atmosferei, Spectroscopie și Laseri, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” a prezentat „Raportul privind deteriorarea unor piese de patrimoniu ce aparțin Palatului Culturii din Iași”, cu accent pe fisurile suferite de vitraliile cadranelor de ceas: „În turnul ceasului au fost identificate două frecvențe importante legate de geometria specifică a turnului, legate de arhitectură și caracteristicile fizico-chimice ale sticlei ce alcătuiesc vitraliile celor trei cadrane de ceas, precum și o frecvență naturală ce ține de clădire ca ansamblu. Aceste frecvențe sunt de f1= 10-20 Hz; f2= 51 HZ și f3=86 Hz. Pragul intensității de la care efectul rezonanței este ridicat este de 50 dB (intensitate măsurată în interiorul clădirii, în turn). Orice depășire a intensității la oricare din frecvențele de mai sus duce la deteriorări ireversibile ale pieselor cadranului și de asemenea potențiale alte obiecte din muzeu pot suferi deteriorări grave”. 

Detalii despre concluziile acestui raport, aici

Details

Date:
28 august 2018
Time:
13:00 - 20:00

Organizer

Complexul Muzeal Național „Moldova” Iași

Venue

Palatul Culturii
© 2022 Complexul Muzeal Național „Moldova”, Iași. Toate drepturile rezervate.