Palatul Culturii: Deschis Miercuri – Duminică 10-17 | Închis Luni, Marți, Sărbători legale | Închis acum
Palatul Culturii: Deschis Miercuri – Duminică 10-17 | Închis Luni, Marți, Sărbători legale | Închis acum
Recunoscută drept una dintre manifestările cu un deosebit impact asupra a mediului academic, antreprenorial, dar și în planul societăţii civile, manifestarea a ajuns anul acesta la cea de-a XIX-a ediție, reunind specialişti de prestigiu din cadrul Ministerului Culturii, Academiei Române, Institutului Național al Patrimoniului, Uniunii Naționale a Restauratorilor Monumentelor Istorice, personalități din institute de cercetare și universități din țară și străinătate, cu preocupări în domeniile cercetării, conservării şi restaurării monumentelor istorice. Alături de experții din România, vor fi prezenți specialiști din Franța, Italia, Ucraina și Republica Moldova. De asemenea, evenimentul se va bucura de participarea directorilor Direcțiilor de Cultură din 14 județe ale țării.
Deschiderea oficială a Simpozionului va avea loc în data de 28 septembrie 2017, începând cu orele 9.00, în Sala Mare a Teatrului Național „Vasile Alecsandri” din Iași. Alegerea acestui spațiu pentru evenimentul inaugural este motivată de faptul că în această sală s-a întrunit Parlamentul României, în urmă cu 100 de ani, în anii Primului Război Mondial, pentru a decide rezistența până la capăt, în speranța realizării României întregite.
Comunicările vor continua la Muzeul Unirii, în zilele de 28 și 29 septembrie, fiind structurate pe trei domenii:
1. Viața monumentelor (ctitorii, moșteniri, înstrăinări, degradări, restaurări);
2. Primul Război Mondial – Memoria Monumentelor;
3. Tehnici şi tehnologii de restaurare.
Dincolo de interesul științific, Simpozionul este un bun prilej pentru a atrage atenția asupra situației dificile în care se află o mare parte dintre monumentele istorice și de a sublinia însemnătatea patrimoniului zidit pentru identitatea națională.
Programul detaliat, pe www.monumentul.ro.