Palatul Culturii: Deschis Miercuri – Duminică 10-17 | Închis Luni, Marți, Sărbători legale | Închis acum

A A A
Deficiențe de auz
Deficiențe de comunicare
Deficiențe de mobilitate
Încarc Evenimente

« Toate Evenimente

  • Acest eveniment a trecut.

Manifestarea omagială IN MEMORIAM ACAD. PETRU BOGDAN (1873-1944)

2 martie 2023 @ 12:00 - 2 mai 2023 @ 20:00

Muzeul Ştiinţei şi Tehnicii „Ştefan Procopiu” din cadrul Complexului Muzeal Naţional „Moldova” Iaşi organizează vineri, 3 martie 2023, începând cu ora 12.00, la Muzeul „Poni – Cernătescu” (strada Mihail Kogălniceanu nr.7B), manifestarea omagială IN MEMORIAM ACAD. PETRU BOGDAN (1873-1944).

Organizat în parteneriat cu Serviciul Judeţean Iași al Arhivelor Naţionale, Colegiul Tehnic de Electronică și Telecomunicații „Gheorghe Mârzescu” Iași, Colegiul Național de Artă „Octav Băncilă” Iaşi şi consacrat împlinirii a 150 de ani de la nașterea reputatului profesor chimist Petru Bogdan, evenimentul cultural se înscrie firesc în suita de manifestări omagiale dedicate marilor personalităţi care şi-au înscris cu cinste numele în istoria ştiinţei din România.

Omagierea celor 150 de ani de la nașterea academicianului Petru Bogdan (1873 – 1944) este un bun prilej de readucere în atenția publicului a contextului cultural și științific în care s-a format și a evoluat distinsul om de știință. Vor fi ilustrate, prin mărturii muzeografice, rolul pe care l-a avut ca întemeietor de școală și cercetător în domeniul chimiei fizice.
Academicianul Petru Bogdan a aparținut unei generații de savanți care a contribuit în mod remarcabil la dezvoltarea chimiei fizice prin înființarea, în 1913, a primei catedre de specialitate de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, demers care a condus la organizarea unui important centru de învățământ și cercetare fundamentală în această disciplină.

Programul acestui eveniment va include evocarea personalității profesorului chimist, susținută de acad. Bogdan C. Simionescu, vernisajul expoziției „Mărturii documentare aparținând academicianului Petru Bogdan”, care va putea fi vizitată până pe 3 iunie 2023, prezentarea de referate și concurs pe teme de istoria științei, cu participarea elevilor de la Colegiul Tehnic de Electronică și Telecomunicații „Gheorghe Mârzescu” Iași, îndrumați de prof. Doina Iuliana Gavriloaie.

Manifestarea omagială IN MEMORIAM ACAD. PETRU BOGDAN (1873-1944) se va încheia cu un recital de chitară clasică susținut de elevi de la Colegiul Național de Artă „Octav Băncilă”, îndrumător prof. Cristian Lazăr.

Detalii

Începe:
2 martie 2023 @ 12:00
Se termină:
2 mai 2023 @ 20:00

Organizatori

Complexul Muzeal Național „Moldova” Iași – Muzeul Științei și Tehnicii „Ștefan Procopiu”
Arhivele Naţionale ale României – Serviciul Județean Iași
Colegiul Tehnic de Electronică şi Telecomunicaţii „Gheorghe Mârzescu”, Iași
Colegiul Național de Artă „Octav Băncilă” Iași

Loc de desfășurare

Muzeul „Poni-Cernătescu”
Str. Mihail Kogalniceanu Nr. 7B
Iași, Iași 700454 România
Telefon:
+40 232 267 759
© 2022 Complexul Muzeal Național „Moldova”, Iași. Toate drepturile rezervate.