Palatul Culturii: Deschis Miercuri – Duminică 10-17 | Închis Luni, Marți, Sărbători legale | Închis acum
Palatul Culturii: Deschis Miercuri – Duminică 10-17 | Închis Luni, Marți, Sărbători legale | Închis acum
Vizitatorii, însoțiți de personalul de specialitate, vor avea acces în Camera Mecanismului din Turnul Central, de miercuri până duminică (luni, marți și sărbători legale, închis), de la orele 10.45, 11.45, 12.45, 13.45, 14.45, 15.45. Rezervările se fac doar la casa de bilete, în ziua vizitei, numărul de locuri fiind limitat (max. 14 persoane/ grup). Copiii cu vârsta până la 14 ani au acces în turn doar însoțiți de un membru adult al familiei. Prețul unui bilet este de 30 lei pentru adulți, 15 lei pentru pensionari, 7.50 lei pentru elevi/ studenți.
„Orologiul simbol al Iașului poate fi vizitat acum de un public mai numeros și am convingerea că asta va aduce multă bucurie în inimile vizitatorilor și ale ieșenilor”, apreciază Andrei Apreotesei, manager al Complexului Muzeal Național „Moldova” Iași.
Ceasul redă, la fiecare oră exactă, o melodie cu o rezonanță specială pentru români, „Hora Unirii”, compusă de Alexandru Fechtenmacher, pe versurile poetului Vasile Alecsandri, ce marchează în mod simbolic Unirea Principatelor de la 1859.
Comandat de arhitectul Ion D. Berindei în Germania, ceasul cu carillon a fost instalat în Turnul Central în 1925, special pentru a conferi o încărcătură istorică Palatului Administrativ și de Justiție (destinația inițială a clădirii), precum și pentru a atribui o conotație romantică edificiului înălțat pe „platoul de aur al orașului”. Ceasornicul din Turnul Palatului amintea de orologiului instalat în turnul porții Curții Domnești la 1728, care a dat, multă vreme, ritmurile orașului.
Din 2016, după redeschiderea Palatului Culturii, în urma celui mai amplu proces de restaurare din existența clădirii, zeci de mii de vizitatori s-au bucurat de spectacolul oferit de ceasul cu carillon.