Complexul Muzeal Național „Moldova” Iași, în parteneriat cu Ateneul Național din Iași continuă seria concertelor desfășurate în Holul de Onoare al Palatului Culturii – marți, 25 iunie 2024, ora 20.00, cu violonista Ioana Tudor și pianista Teodora Chircă.
Ioana Maria Tudor studiază vioara de la vârsta de 7 ani, iar până în prezent a câștigat premii la concursuri naționale, internaționale. Activează în Orchestra Națională Radio în calitate de șef de partidă vioara I.
Activitatea sa profesională cuprinde participarea la festivaluri internaționale de orchestră, masterclass-uri, concerte și concursuri camerale și, nu în ultimul rând, concerte în calitate de solist și concert-maestru.
A concertat pe mari scene ale lumii, câteva dintre acestea fiind Elbphilarmonie Hamburg, Jazz at Lincoln Center New York, Konzerthaus Berlin, Paris Philharmonie etc.
A avut parte de îndrumarea profesorilor Magdalena Ursu, Ioana Croitoru și Silvia Marcovici, alături de care și-a conturat cariera, cultivând o personalitate violonistică versatilă, ce poate cu ușurință să își asume atât rolul solistic, de partener cameral cât și cel de membru al orchestrei.
Teodora Chircă a început studiul pianului la vârsta de 7 ani, în orașul natal – Galați. După numai un an își continuă studiile la Colegiul Național de Arte „Ion Vidu” din Timișoara, sub îndrumarea profesoarei Elena Samoilă. Studiile de licență le-a realizat la clasa conf. univ. dr. Manuela Iana Mihăilescu (Timișoara) și la clasa prof. univ. dr. Vlad Dimulescu, în cadrul Universității Naționale de Muzică București. La master își urmează pasiunea și alege specializarea acompaniament, unde studiază sub îndrumarea prof. univ. dr. Steluța Radu (pian și acompaniament).
De-a lungul anilor a participat și a fost laureată la numeroase concursuri naționale și internaționale, precum: Concursul Național „Tinere Talente” Timișoara – Premiul I; Concursul Internațional „Sofia Cosma” Arad – Mențiune; Concursul de Interpretare „J.S. Bach” Cluj-Napoca – Premiul de Excelență; Concursul Euroregional „Alma Cornea Ionescu” Timișoara (2005-2013) etc. A susținut concerte și recitaluri în calitate de solistă, dar și în diverse formații camerale în România (Timișoara, Galați, Arad, Suceava, Cluj-Napoca, București) și în Germania (Karlsruhe, München). A participat la masterclass-uri susținute de: James Dick, Guillermo Gonzales Hernandez, Logan Skelton, Ellen Hwangbo, Larisa Gergieva, Elena Fedorenko.
A participat la concursuri naționale în calitate de acompaniator, alături de violonceliștii: Beniamin Chircă („Alexandru Moroșanu” – premiul III), Jan Sekaci „Lira de aur” – premiul I), Cornelius Zirbo („Lira de aur” – Marele premiu; „New Hope Grand Prix” – Marele premiu). Din 2018 colaborează și susține recitaluri cu soprana Anca Cecilia Dumea. De asemenea, din anul 2022 este colaborator al orchestrei New Hope.
În prezent activează în calitate de profesor acompaniator la Școala Gimnazială de Arte nr. 2 București, este pianist acompaniator al Corului Filarmonicii „Paul Constantinescu” Ploiești și își aprofundează studiile muzicale în cadrul Școlii doctorale „Constantin Brăiloiu” – Universitatea Națională de Muzică București, sub îndrumarea prof. univ. dr. Ionuț-Bogdan Ștefănescu.
Programul concertului cuprinde:
C. Franck – Sonata pentru vioară și pian
E. Grieg – Sonata nr. 1 în Fa major pentru vioară și pian
T. Vitali – Ciaccona în sol minor pentru vioară și pian.
Detalii și bilete, pe site-ul organizatorului principal: Ateneul Național Iași