Palatul Culturii: Deschis Miercuri – Duminică 10-17 | Închis Luni, Marți, Sărbători legale | Închis acum

A A A
Deficiențe de auz
Deficiențe de comunicare
Deficiențe de mobilitate
Încarc Evenimente

« Toate Evenimente

Concert la Palat: Raluca Dobre și Edit Mihaela Arva

28 mai 2024 @ 19:00 - 20:00

Ateneul Național din Iași alături de Palatul Culturii vă invită să fiți alături de noi într-o nouă serie de experiențe unice dedicate iubitorilor de muzică de calitate, într-un cadru elegant și în compania extraordinară a unor interpreți de excepție.

În luna mai – marți, pe 28, de la ora 19:00, în Holul de Onoare al Palatului Culturii, ne vom bucura de un concert deosebit susținut de violonista Raluca Dobre alături de pianista Edit Arva.

Biletele online pot fi achiziționate de pe site-ul organizatorului principal:

Concert la Palat: Raluca Dobre și Edit Mihaela Arva

Violonista Raluca Dobre a absolvit cursurile de licență și masterat la Universitatea de Arte ”George Enescu” Iași, specializarea vioară – muzică de cameră, sub îndrumarea doamnei Prof. univ. Dr. Maria Toronciuc (promoția 2004, respectiv 2006). În perioada 2007 – 2011, urmează studiile de Doctorat la Universitatea de Arte „George Enescu” Iași, sub îndrumarea științifică a domnului Prof. univ. Dr. Viorel Munteanu și obține titlul de Doctor în Muzică cu lucrarea „Vioara în creația brahmsiană”.

Obține numeroase premii în cadrul unor Concursuri și Olimpiade de Interpretare Națională și Internațională în perioada 1996-2007. Participă activ la numeroase cursuri de măiestrie violonistică, de muzică de cameră și de orchestră alături de profesori din țară și străinătate (prof. Joshua Epstein, prof. Herwig Zack, prof. Silke Thora-Mathies, prof. Sherban Lupu, Romanian Piano Trio).

A susținut atât concerte ca solist (Dublul concert pentru vioară, violoncel și orchestră, op. 102 de Johannes Brahms, sub bagheta dirijorului Ovidiu Bălan alături Filarmonica de Stat Mihail Jora din Bacău și Triplu concert pentru vioară, violoncel, pian și orchestră, op. 56 de Ludwig van Beethoven, sub bagheta dirijorilor Orazio Baronello și David Marcian, alături de Filarmonica de Stat Mihail Jora din Bacău și Orchestra Filarmonică din Vidin, Bulgaria), cât și numeroase recitaluri în variate formule instrumentale camerale în diverse locaţii din ţară (Universitatea de Arte George Enescu din Iași, Filarmonica de Stat Mihail Jora din Bacău, Teatrul Jean Bart din Tulcea, Filarmonica de Stat din Târgu Mureș, Filarmonica Națională Serghei Lunchevici Chișinău, Republica Moldova, Filarmonica de Stat Moldova Iași, Brașov, Covasna, Galați, Piatra Neamț, Suceava, Onești) şi străinătate (Bulgaria, Italia, Spania, Moldova, Cipru, Portugalia, Suedia).

A susținut numeroase cursuri de Masterclass la atât în țară, cât și peste hotare: Conservatorul Superior de Muzică Cesare Pollini din Padova, Italia (aprilie 2022), Conservatorul Superior de Muzică Alessandro Scarlatti din Palermo, Italia (mai 2022), Școala de Arte din Râșcani, Republica Moldova (noiembrie 2019), Universitatea din Göteborg, Suedia (octombrie 2019), Universitatea din Évora, Portugalia (aprilie 2019), Conservatorul Superior de Muzică Ó. Esplá din Alicante, Spania (mai 2019), Universitatea Europeană Cipru din Nicosia, Cipru (2018, 2016, 2014), Conservatorul Superior de Muzică din Granada, Spania (2018), Conservatorul Superior de Muzică din Malaga, Spania (2017), Conservatorul Superior de Muzică din Gran Canaria și Tenerife, Spania (2017), Conservatorul de Muzică Giovanni Pierluigi da Palestrina din Cagliari, Italia (2015) și în multe Licee de Artă din România (Botoșani, Brăila, Galați, Bacău, Piatra Neamț, Focșani, Tulcea, Sfântu Gheorghe).

În prezent, este conferențiar univ. dr. la Universitatea de Arte „George Enescu” din Iași și profesor colaborator la Colegiul Naţional de Artă „Octav Băncilă” Iaşi (2007 – 2023). Sub îndrumarea sa, elevii și studenții au obținut rezultate artistice deosebite, atât prin susținerea diferitelor recitaluri și concerte solistice, precum și prin obținerea a numeroase premii (peste 30 de premii) la diferite Concursuri și Olimpiade Naționale. Este invitată să facă parte din juriu la concursuri diverse, printre care: Concursul Internațional de Interpretare on-line Elite Musicians, 1-4 iunie 2023, Iași, Concursul Național de Interpretare „Eduard Caudella” UNAGE Iași (27-29 noiembrie 2022), Concursul Național de Interpretare Vocal-Instrumental CantIS Iași (ediția I 15-27 martie 2021 și ediția a II-a on-line 6-22 mai 2022), Concursul Național de Interpretare „Primăvara Artelor” Bacău, secțiunea vioară (25-26 aprilie 2023, 9-10 aprilie 2022), Concursul Internațional de Interpretare „Emanuel Elenescu”, ediția XXX, 6 mai – 3 iunie 2022, Piatra Neamț, Concursul Internațional de Interpretare Instrumentală „George Georgescu” Tulcea, 11-14 mai 2023 și 12-15 mai 2022, Concursul Național de Interpretare Muzicală „Neghiniță”, 28-29 mai 2022, Bacău; Olimpiada Națională de Interpretare Vocală, Instrumentală și Studii teoretice muzicale de la București (2019) și Craiova (2018) și Festivalul George Enescu – Competiția de la Universitatea Alecu Russo din Bălți – Republica Moldova (2016).

Edit Mihaela Arva a început studiul pianului la vârsta de 7 ani, având din copilărie un spirit competitiv și dorința de a participa la concursuri și de a cânta în public.
A absolvit Liceul de Artă „Octav Băncilă” din Iași, secția – Pian și, de asemeni, in anul 2003, cursurile Universității de Arte „George Enescu” Iasi, Facultatea de Interpretare Muzicală, la clasa de pian a prof. univ. Mircea Dan Răducanu. În anul 2004 a absolvit cursurile de Master de la Universitatea de Arte „George Enescu” Iași, Facultatea de Interpretare Muzicală – Pian, cu specializarea Stil și interpretare la început de secol XXI.

A participat la Masterclass-uri susținute de pianiști renumiţi, printre care amintim: Sir Andras Schiff, Andrei Gavrilov, Andreas Henkel. În noiembrie 2016 a obținut titlul de Doctor Summa Cum Laude la Universitatea Națională de Arte „George Enescu” Iași, cu tema de doctorat Sonata pentru violoncel și pian în muzica rusă a secolului XX, având ca profesor îndrumător pe prof.univ.dr. Dan Prelipcean. În prezent este Lector Universitar la Universitatea Națională de Arte „George Enescu ”, Iași, Facultatea de Interpretare, Compoziție și Studii Muzicale Teoretice, activând ca și pianist acompaniator la clasele de violoncel și chitară .

A susținut recitaluri de pian în Iași, Bacău, Piatra Neamț, Cluj, Tecuci, Suceava, Gura-Humorului, Vatra Dornei, Vaslui, Galați, Bârlad.
A fost solistă la concerte de pian alături de orchestra Universității de Arte „George Enescu”, Iași, și alături de orchestra Filarmonicii „Moldova” din Iași.
Activează în diverse ansambluri instrumentale cu care susține regulat concerte.
Din anul 2006 colaborează ca și pianist cu Corul si Orchestra Simfonică a Filarmonicii „Moldova” Iași, alături de care a susținut numeroase concerte în țară și străinătate, de asemeni participări la Festivalul Internațional „George Enescu”, București.
A obținut numeroase premii cu studenții la concursuri naționale și internaționale.
Își îmbogățește încontinuu experiența în domeniul muzicii de cameră lucrând la clasa de violoncel a prof. univ. dr. Dan Prelipcean, membru al binecunoscutului cvartet „Voces”, și a lect. univ. dr. Filip Papa, membru al cvartetului „Ad libitum”, cu care colaborează frecvent.
Între anii 2017- 2019 a participat ca și pianist acompaniator la Masterclass –urile de vară
„Muzica la altitudine” – Poiana Stampei , ale artistului violoncelist și profesor Răzvan Suma, și în 2022 și 2023 la „Icon Arts Academy” – Sibiu, alături de același Răzvan Suma și artistul violoncelist Valentin Răduțiu (Germania), câștigător al premiului I la Concursul Internațional „George Enescu”, 2011, de asemeni alături de violoncelistul Andrei Ioniță, și de Dragan Djordjevic.
A susținut recitaluri camerale cu numeroși instrumentiști în țară și în străinătate.

A colaborat și susținut concerte cu saxofoniști renumiți din Rusia : Sergey Kolesov, solist și profesor la Moscova State University; Gaetano Di Bacco, profesor la Conservatorio di Pescara, Italia; cu violoncelistul Andrei Ioniță (Germania), câștigător al marelui premiu la Concursul Internațional „Ceaikovski” și profesor la Conservatorul din Berlin și cu violoncelistul Dragan Djordjevic (Serbia), profesor la Conservatorul din Belgrad.

A abordat un repertoriu vast, atât în muzica pentru pian solo cât și în cea camerală, de la Johann Sebastian Bach, până la compozitorii contemporani, având o înclinație către muzica romantică și modernă, cu care se identifică.

Detalii

Dată:
28 mai 2024
Oră:
19:00 - 20:00
Eveniment Category:
© 2022 Complexul Muzeal Național „Moldova”, Iași. Toate drepturile rezervate.