Palatul Culturii: Deschis Miercuri – Duminică 10-17 | Închis Luni, Marți, Sărbători legale | Închis acum

A A A
Deficiențe de auz
Deficiențe de comunicare
Deficiențe de mobilitate
Încarc Evenimente

« Toate Evenimente

Concert la Palat: Gabriel și Simina Croitoru

23 aprilie 2024 @ 19:00 - 20:00

Ateneul Național din Iași alături de Palatul Culturii vă invită să fiți alături de noi într-o nouă serie de experiențe unice dedicate iubitorilor de muzică de calitate, într-un cadru elegant și în compania extraordinară a unor interpreți de excepție.

Concertul la Palat de Marți, 23 aprilie 2024, ora 19.00 îi va avea în prim-plan pe Gabriel și Simina Croitoru cu două dintre viorile maestrului George Enescu – Guarneri del Gesù „Catedrala” şi Paul Kaul.

Biletele pot fi achiziționate online:

Concert la Palat – Gabriel Croitoru și Simina Croitoru

Cele două două viori, instrumente atinse de magia unuia dintre cei mai însemnaţi muzicieni ai secolului XX, George Enescu, vor fi admirate în mâinile celor doi violoniști, Gabriel Croitoru și Simina Croitoru, într-un recital pentru una sau două viori, fără acompaniament de pian.

Gabriel Croitoru va cânta pe celebra vioară Guarneri del Gesù, supranumită Catedrala, care i-a aparținut lui George Enescu. Compozitorul român a fost posesorul unui instrument Stradivari (cel mai strălucit și mai scump constructor de viori din lume) dar a respins această „comoară”, preferând un Guarneri del Gesù din 1731, despre care afirma: „n-are poate o putere covârşitoare, în schimb, are o mlădiere extraordinară care are darul să mă încălzească”.

Simina Croitoru va cânta pe vioara Paul Kaul, pe care acesta a creat-o special pentru George Enescu. Denumită modelul George Enescu sau „vioara tenor”, a fost creată ca vioară personalizată, pornind de la dimensiunile și formatul mâinii stângi a compozitorului. Violonista Simina Croitoru are forma mâinii potrivită pentru a folosi acest celebru instrument, mai mare decât o vioară obișnuită.

Cele două instrumente fac parte din patrimoniul Muzeului Național „George Enescu”.

Detalii

Dată:
23 aprilie 2024
Oră:
19:00 - 20:00
Eveniment Category:
© 2022 Complexul Muzeal Național „Moldova”, Iași. Toate drepturile rezervate.