Palatul Culturii: Deschis Miercuri – Duminică 10-17 | Închis Luni, Marți, Sărbători legale | Închis acum
Institutul Polonez din București, Ambasada Republicii Polone în România și Complexul Muzeal Național „Moldova” Iași – Muzeul Unirii din Iași organizează, în cadrul Anului Józef Piłsudski, expoziția și conferința științifică internațională „Józef Piłsudski – om de stat al Poloniei și al Europei”, în data de 3 noiembrie 2017, orele 10.30, respectiv 11.30, la Muzeul Unirii din Str. Al. Lăpușneanu nr. 14, Iași.
Mareșalul Józef Piłsudski (1867 – 1935) este cea mai cunoscută personalitate din istoria Poloniei secolului al XX-lea. El este cel care, în anul 1918, a avut un rol decisiv în cucerirea independenței Poloniei, după 123 de ani în care teritoriile poloneze au fost acaparate și împărțite între Rusia, Prusia și Austria.
Deosebit de apreciat pe plan internațional, Józef Piłsudski a fost șef de stat al Poloniei, între noiembrie 1918 și decembrie 1922, a creat bazele democratice pentru funcționarea statului polonez renăscut, recunoscând femeilor dreptul la vot, a înființat armata și a condus forțele polone în șase războaie de frontieră care au modelat națiunea polonă. După o perioadă mai puțin activă în viața publică, între 1923 și 1926, când la putere au fost adversarii săi politici, Piłsudski a revenit la conducerea țării, guvernând cu o mână de fier, trezind nu o dată controverse, dar și admirație – chiar și printre oponenții săi, rezistând în fața bolșevicilor timp de câteva decenii.
În anul 2017, în data de 5 decembrie, se vor împlini 150 de ani de la nașterea sa, Parlamentul polonez folosind acest prilej pentru a declara 2017 drept Anul Józef Piłsudski. În acest context, Institutul Polonez din București, împreună cu partenerii săi, a pregătit o serie de manifestări dedicate renumitului om de stat polonez. Cea mai importantă dintre acestea este conferința științifică de la Iași „Józef Piłsudski – om de stat al Poloniei și Europei”, organizată la Muzeul Unirii, cu doar câteva zile înainte de aniversarea a 99 de ani de la cucerirea independenței Poloniei, de Institutul Polonez din București în colaborare cu Ambasada Republicii Polone în România, Complexul Muzeal Național „Moldova” Iași – Muzeul Unirii, Centrul de Studii Europene din cadrul Facultății de Drept a Universității „Alexandru Ioan Cuza” și Centrul de Istorie a Secolului XX din cadrul Facultății de Istorie a Universității „Alexandru Ioan Cuza”.
Evenimentul, care se va bucura de participarea unor reputați istorici din Polonia și România, va fi precedat de vernisajul expoziției cu același titlu, la care vor fi prezenți Ambasadorul Republicii Polone, domnul Marcin Wilczek, și directorul Institutului Polonez din București, doamna Agnieszka Skieterska. În deschiderea activităților, vor lua de asemenea cuvântul șefa Muzeului de Istorie a Moldovei, dr. Senica Țurcanu, și curatorul expoziției, dr. Brîndușa Munteanu.
Locul de desfășurare a manifestărilor nu a fost ales întâmplător, Muzeul Unirii din Iași fiind un edificiu cu o mare încărcătură simbolică. Palatul a fost sediul făptuitorului Unirii Principatelor Române de la 1859, domnitorul Alexandru Ioan Cuza, iar în timpul primului Război Mondial, când orașul Iași a fost capitala de război a țării a servit de reședință regelui Ferdinand al României.
Expoziția dedicată omului de stat polonez Józef Piłsudski, care a vizitat România cu prilejul mai multor evenimente oficiale (1922, 1928, 1931, 1932), dar și ca prieten al familiei regale a României, va fi deschisă la Muzeul Unirii din Iași până la 27 noiembrie 2017.