Palatul Culturii: Deschis Miercuri – Duminică 10-17 | Închis Luni, Marți, Sărbători legale | Închis acum
Muzeul Etnografic al Moldovei din cadrul Complexului Național Muzeal „Moldova” Iași găzduiește, în perioada 27 aprilie – 4 iunie 2017, „Psaltirea de la Dragomirna, mărturie a artei creștine”, o expoziție de excepție, cu miniaturi realizate în Atelierul de caligrafie și pictură „Mitropolit Anastasie Crimca” de la Mănăstirea Dragomirna, județul Suceava.
În 1616 Anastasie Crimca, ctitor al Mănăstirii Dragomirna și viitor Mitropolit al Moldovei, finaliza, împreună cu ucenicii săi, împodobirea Psaltirii, realizate pe pergament, cu o bogată decorație reprezentată de miniaturi (32) în plină pagină și în text, frontispicii, viniete și chenare. Această lucrare constituie un moment de referință, autoportretul realizat de Anastasie Crimca fiind considerat cel dintâi din arta plastică românească.
Creația lui Anastasie Crimca este astăzi continuată de călugărițele din obștea monahală, care excelează în arta miniaturii pe suport papetar și pergament. Artiste pline de har, monahiile au realizat replici după paginile Psaltirii din 1616, respectând cromatica și tehnica originalului. În cadrul acestei expoziții, publicul este invitat să „citească” pagini de psaltire, care sunt și pagini de istorie, inclusiv de istorie a artei plastice românești.
Vernisajul expoziției „Psaltirea de la Dragomirna, mărturie a artei creștine” va avea loc în galeriile Muzeului Etnografic al Moldovei, joi, 27 aprilie 2017, ora 17.00, în prezența stareței Mănăstirii Dragomirna, Stavrofora Macrina Saucinitanu, și a artistelor miniaturiste, invitat fiind prof. dr. pr. Ion Vicovan, Decan al Facultății de Teologie Ortodoxă din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. Curatorul expoziției este muzeograf Eva Giosanu.