Palatul Culturii: Deschis Miercuri – Duminică 10-17 | Închis Luni, Marți, Sărbători legale | Deschis acum

A A A
Deficiențe de auz
Deficiențe de comunicare
Deficiențe de mobilitate
Vezi toate Expozițiile

Expoziția „Josef August Schoefft. Un artist itinerant prin Țările Române”

15 nov. 2016 - 22 ian. 2017

Vernisajul va avea loc miercuri, 16 noiembrie 2016, ora 17.00, la Palatul Culturii, în spațiile Muzeului de Artă.

Muzeul de Artă din cadrul Complexului Muzeal Naţional „Moldova” Iaşi, în colaborare cu Muzeul de Istorie a Moldovei, Academia Română, Muzeul de Artă Craiova, Muzeul Județean de Artă Prahova „Ion Ionescu-Quintus”, Complexul Muzeal „Iulian Antonescu” Bacău și Complexul Naţional Muzeal „Curtea Domnească“ Târgovişte organizează la Palatul Culturii, în perioada 16 noiembrie 2016 – 22 ianuarie 2017, expoziția „Josef August Schoefft. Un artist itinerant prin Țările Române”.
Expoziţia îşi propune să aducă pe simeze un crâmpei din arta secolului al XIX-lea reprezentat prin opera pictorului Josef August Schoefft, artist de referinţă care a pictat în spaţiul românesc în prima jumătate a secolului al XIX-lea.
Josef August Schoefft (Pesta, 1809 – Londra, 1888), pictor maghiar de origine germană, a fost unul dintre artiştii itineranţi ai secolului al XIX-lea. Peregrinările sale încep în Ţările Române. Călătoreşte apoi spre Orient trecând prin Constantinopol și Persia, ajunge în India, unde lucrează portrete la curtea maharajahului din Lahore. În drumurile sale prin India pictează mult şi colecţionează comori de artă ale Orientului Îndepărtat. Se întoarce în Europa în 1844, locuieşte o perioadă în Italia, apoi la Viena şi Budapesta, pentru a se stabili definitiv la Londra. O ultimă călătorie o va face în perioada 1864 – 1866, în Statele Unite ale Americii şi Mexic.
Activitatea sa artistică în Ţările Române începe la Bucureşti la jumătatea anului 1835, rămânând aici până în august 1836, când vine la Iaşi, unde pictează până în 1837.
În colecţiile publice româneşti s-au păstrat circa 30 de lucrări semnate Schoefft, printre acestea regăsindu-se portrete oficiale ale domnitorului Moldovei Mihail Sturdza şi ale Mitropolitul Veniamin Costache, dar și portrete ale boierilor şi ale soţiilor acestora: Vladimir de Blaremberg şi Pulheria Ghica-Blaremberg, Eustratie Ghica şi Ecaterina Ghica, născută Cantacuzino, Ruxandra Balş, născută Racoviţă. În acest fel moştenim o adevărată galerie de chipuri, lucrate în cea mai autentică factură Biedermeier.

Vă invităm la vernisajul expoziției ce va avea loc miercuri, 16 noiembrie 2016, ora 17.00, la Palatul Culturii, în spațiile Muzeului de Artă. Curatorul expoziției este muzeograf Corina Cimpoeșu.

  • Data: 15 nov. 2016 - 22 ian. 2017
  • Locație:Muzeul de Artă
© 2022 Complexul Muzeal Național „Moldova”, Iași. Toate drepturile rezervate.